Čim zahladi počinjemo razmišljati o cimet rolicama. Ova gigantska varijanta je sve što nam danas treba
Čim zahladi počinjemo razmišljati o cimet rolicama. Ova gigantska varijanta je sve što nam danas treba

Čim zahladi počinjemo razmišljati o cimet rolicama. Ova gigantska varijanta je sve što nam danas treba

Cimet rolice imaju korijene u skandinavskoj kuhinji (Švedskoj, da budemo precizniji), ali su postale popularne diljem svijeta i postale omiljeni doručak ili desert. Prepoznatljive po intenzivnom mirisu cimeta i slatkom okusu, najčešće se pripremaju za hladnih dana. Pekarnice i slastičarnice imaju ih u ponudi ovih zimskih dana, a ako želite nešto drugačiju varijantu, odnosno rolu s cimetom koja se reže i poslužuje kao torta, isprobajte sljedeći recept.

Pronašli smo ga kod food blogerice Rosie Brown, poznate po kreativnim idejama za slastice. Torta koju je osmislila je, baš poput klasičnih cimet rolica, prelivena glazurom koja cijelom kolaču daje savršeni hrskavi vrh, a najbolji je dio što je jednostavna za napraviti. Njena je varijanta veganska, ali ako želite, možete upotrijebiti i kravlje mlijeko i klasičan maslac. To je ultimativni desert za sve ljubitelje cimet rolica!

Cimet rola torta

Sastojci:

Tijesto:

  • 480 ml veganskog mlijeka
  • 115 g veganskog maslaca, rastopljenog
  • 50 g šećera
  • 1 pakiranje suhog kvasca
  • 650 g brašna za kruh
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo

Nadjev:

  • 170 g veganskog maslaca, omekšanog
  • 150 g smeđeg šećera
  • 2 žlice mljevenog cimeta

Glazura:

  • 100 g šećera u prahu
  • 30 g veganskog mlijeka ili vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

Priprema: 

Počinjemo s aktiviranjem kvasca, a zatim ga miješamo sa suhim sastojcima, ostavljamo da se diže i dobijemo savršeno slatko mekano tijesto. Kada se tijesto udvostruči izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite mješavinom za nadjev i smotajte tijesto kako biste dobili veliku rolu s cimetom. Zatim se tijesto ostavi da se ponovno diže (oko pola sata) prije nego što se ispeče do zlatne boje, a zatim se prelije slatkom glazurom.

Foto: Instagram (@recipebyrosie)

Učitati još
Zatvori