Zašto jako volimo borovnice? Jer imaju supermoći: prebogate su vitaminima i mineralima, pobjeđuju u kategoriji voća s najviše antioksidansa, skoro pa i nemaju kalorija, održavaju cjelovito zdravlje organizma, čuvaju mladost mozga, štite zdravlje očiju, poboljšavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava, reguliraju šećer u krvi… A od svih borovnica najviše volimo Rokove borovnice. Voli ih i Kriška i po koja ih je brže-bolje skoro sve pojela svježe (jer su tako naaaaajfinije). Jedan mali dio morala je sakriti sama od sebe kako bi napravila ovaj, sve samo ne običan, puding.
Rokove borovnice mogu se, inače, kupiti samo kod simpatičnog Roka. Ali budući da Roko jako voli poznatu mobilnu tržnicu lokalne i organske hrane Mali plac, ove je godine odlučio ubaciti Rokove borovnice u njihove zdrave košare koje stižu do doma svakog četvrtka i petka. Tu ih možete pronaći u dobrom društvu s drugim sezonskim i lokalnim finoćama odabranih OPG-ova, a možete ih naručiti još samo sljedeći tjedan putem aplikacije Mali plac do doma.
I zapamtite od viška glava ne boli jer Rokove borovnice jako vole provoditi ostatak godine u zamrzivaču!
Kremasti puding od prosa i limuna s borovnicama
Svi koji me znaju iz kontinentalne Europe, znaju da mi je borovnica omiljeno voće. Imam valjda deset takvih priča za različite dijelove svijeta i godišnja doba, ali eto, sada sam u Zagrebu, ljeto je i borovnice su TU. I šumske i uzgojne. Na hrvatskom jeziku su to sve borovnice i skroz se slažem s tom jezičnom klasifikacijom. Iako me jedan izlet biciklom dijeli od šume i omiljenog polja divljih borovnica, super stvar u Zagrebu je i ta što imaš Mali plac i Rokove borovnice nadohvat ruke pa i ako ne stigneš u šumu, nije bed. Nekim čudom sam uspjela malo sačuvati za desert, pa izvolite: jedan pravi ljetni.
Sastojci (za 4 osobe):
Za “džem” od borovnica:
- 1/2 šalice borovnica
- 1/2 šalice vode
- 2 jušna žlica limunovog soka
- 2 jušne žlice sirupa agave
- 2 jušne žlice chia sjemenki
Za kremu:
- 2/3 šalice prosa
- 1 i 1/3 šalice vode
- prstohvat soli
- naribana korica 1 limuna
- sok 1 limuna
- 1 šalica biljnog mlijeka
- 3 jušne žlice kokosovog ulja*
- 4 jušne žlice svijetlog sirupa agave*
- nekoliko kapi ekstrakta vanilije
*kokosovo ulje doprinosi kremastoj konzistenciji, a svijetli agavin sirup koristim kada hoću da mi desert ne poprimi smeđu boju kao kod ostalih cjelovitih zaslađivača. Za potpuno cjelovitu verziju ovog deserta možete izbaciti kokosovo ulje, a agavu zamijeniti datuljama.
Postupak:
Izblendajte borovnice s 1/2 šalice vode, žlicom limunovog soka, dvije žlice sirupa agave i chia sjemenkama. Ako imate slabiji blender, možete chia sjemenke prvo samljeti u mlincu za kavu. Ostavite smjesu barem pola sata na sobnoj temperaturi da se zgusne pa stavite u hladnjak.
Skuhajte proso u slanoj vodi i ostavite ga da se ohladi. Stavite ga u blender zajedno s ostalim sastojcima za kremu i izblendajte do potpuno glatke teksture. Izlijte kremu u čaše, dodajte džem od borovnica i ostavite sve skupa da se ohladi. Dobar tek!
Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim „finim“ postovima.
Foto: Kriška i po