Najbolje od hrvatske gastronomije, pića i kave službeno je najavljeno u neformalnom tonu roštiljanjem u Cafe-u u Dvorištu. Organizatori Tomo Ricov i Boris Kovaček, ujedno i organizatori Weekend Media Festivala, predstavili su ukratko ideju koja stoji iza ovog događaja i njegovu filozofiju.
R’n’B Weekend Zagreb festival tematski je podijeljen na tri kategorije: hranu, piće i kavu. Matija Belković i Matija Hrkać iz tvrtke Cogito Coffee predstavili su masterclass predavanja vezana za tu industriju i kulturu.
R’n’B Weekend Zagreb
Organizatori su istaknuli da je događanje kombinacija konferencije, sajma i festivala koja potiče izvrsnost u segmentu ugostiteljstva. Što o tome imaju za reći svjetski gastronomski uzori moći ćete poslušati kroz četiri dana u Gliptoteci HAZU-a. Boris Kovaček naglasio je kako je gastronomska industrija jedna od najvažnijih u turizmu te najavio zanimljive panele. Upravo će na njima biti razgovara o modernoj hrvatskoj kuhinji i strategiji razvitka gastronomije.
Dobro je poznato da kava ima poseban utjecaj na hrvatsku kulturu, stoga će ona dobiti i zaseban dio programa Zagreb Coffee Weekend. Zanimljiva predavanja vodećih svjetskih stručnjaka u industriji kave, radionice i degustacije raznih vrsta kave samo su djelić onoga što vas tamo očekuje. R’n’B Weekend Zagreb roštiljanje je okupilo brojna poznata lica javne i gastronomske scene. Među kojima su i Hrvoje Kroflin iz restorana Mano2, Jurica Jantolek i Borna Janeš iz Pod zidom. Zatim Matija Jagić iz Brokenships Bistroa i Ivan Zidar iz Mason Burgers & Stuff-a. Tijekom druženja uživalo se u delicijama s roštilja na kojem su meso iz Meat the Kinga pripemali kuhari iz restorana Lobby.
Što vas čeka na festivalu ‘hedonizma’?
Uvid u R’n’B Weekend Zagreb program dao je jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, Mate Janković. „Festival je svojevrsno slavlje sinergije ljudi koji ga pokreću. Vrhunski program omogućit će profesionalcima, ali i svima ostalima da prošire svoje gastronomske vidike. Na festivalu će biti za svakoga po nešto, tema koju bih izdvojio je tuna i kako ju tretirati, a ostale programske detalje otkrit ćemo uskoro“, izjavio je Janković.
Dio festivala koji obuhvaća hranu najavio je poznati hrvatski gastro novinar i konzultant Hrvoje Petrić. „Ove smo godine dali naglasak soli pa ćemo tako imati zanimljiv panel o hrvatskim solanama te mastercass o primjeni soli u modernoj kuhinji, čime ćemo dodatno potvrditi kako je Hrvatska zemlja soli. Isto tako, presretni smo što nam dolaze najveće zvijezde priprave sourdough kruha u regiji, a stiže nam i krema slastičarske scene iz Hrvatske“, najavio je Petrić.
Opuštena atmosfera i dobra zabava
Cjelokupnu opuštenu atmosferu upotpunila je glazba koju je puštao DJ Tomo Ricov. Marin Nekić posjetitelje počastio predstavom izrade koktela i najavio baristički dio festivala. „Na panelima i workshopima bavit ćemo se barskom industrijom što obuhvaća hotele, restorane i barove u Hrvatskoj, a cilj je podizanje kvalitete tusritičke ponude te osvještavanje ugostitelja i korisnika. Pripremamo zanimljive teme, a jedna od njih koja će vjerujem posebno zaintrigirati publiku je – što je novi gin“, najavio je Nekić.
Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 23. do 26. svibnja ugostit će R’n’B Weekend Zagreb (Restaurants & Bars Weekend). Vrijednost festivala prepoznali su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i brojni sponzori.
Foto: PR