Najljepša su jutra kada sve miriše na kavu, oko vas je tišina i okruženi ste ugođajem koji vas ispunjava harmonijom. Zar ne? Mirno jutro najljepše je doba dana u kojemu sve možete prilagoditi svom ritmu i svojim željama bez jurnjave i gledanja na sat. Napokon smo zakoračili u vikend i sada je vrijeme za uživanje.
Ukoliko ste se tijekom tjedna zdravo hranili, brojali kalorije i odricali se slatkiša, subota bi mogla biti vaš cheat day. Dozvolite si malo opuštanja uz fine okuse i koju porciju više jer nema većeg uživanja od uživanja u hrani. A tek onaj osjećaj pripremanja novog kolača ili torte po preporuci vrhunskih sladokusaca? Pretvorite, stoga, svoj dom u mirisnu gastro oazu i uživajte u slatkom ritualu pripremanja najkremastije torte od čokolade koja će zadovoljiti sva vaša osjetila. Tom lijepom gestom razveselite svoje ukućane, a na komad ove divne slastice uz šalicu ristretta pozovite prijatelje i uživajte u poslijepodnevnom čavrljanju.
Sve je bolje uz čokoladu i šalicu kave, a ristretto tako dobro pristaje čokoladnoj torti bogate kreme. Riječ je o nešto “konkretnijoj” verziji espressa, odnosno talijanskoj tradicionalnoj kratkoj kavi koja je načinjene s uobičajenom količinom mljevene kave, ali ekstrahirana s pola količine vode, stoga je jača i oporija.
Kako ne biste gubili vrijeme u traženju recepta za tortu koja će obilježiti ovaj vikend i upotpuniti vaše ispijanje kave, pronašli smo recept za provjereno ukusnu čokoladnu tortu koju mogu jesti i vegani.
Recept za kremastu čokoladnu tortu koju će obožavati i vegani
KORA
- 1 šalica oraha
- 1/2 šalice kokosovih pahuljica
1 1/2 šalice datulja - 1/2 šalice nezaslađenog kakao praha
- 1 žličica morske soli
ČOKOLADNI MOUSSE
- 2 šalice indijskih oraščića
- 1 šalica punomasnog kokosovog mlijeka
- 1/2 šalice nezaslađenog kakao praha
- 1 žlica instant kave u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 / 4 šalice javorov sirup
- 1 tamna čokolada
- 2 žlice kremastog maslaca od kikirikija ili bademovog maslaca
Ubacite indijske oraščiće u lonac napunjen vodom. Zagrijte vodu i kuhajte 2 minute, zatim pokrijte i uklonite s izvora topline. Pustite da indijski oraščići budu natopljeni 30 minuta. Dobro ih iscijedite.
U međuvremenu napravite koru. Kalup za torte obložite pergamentnim papriom. U blenderu pomiješajte orahe, kokos, datulje, kakao prah i prstohvat soli. Miješajte dok se smjesa ne pretvori u fini prah. Pritisnite smjesu na dno pripremljenog kalupa.
Napraviti pjenu. Dodajte indijske oraščiće, kokosovo mlijeko, kakao prah, instant kavu, vanilijuu i sirup od javora u blender. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta, oko 5 minuta. Kušajte, dodajte više javorskog sirupa ako je potrebnp zaslađivanje. Izlijte smjesu ravnomjerno preko kore. Pokrijte prozirnom folijom. Potom prenesite u hladnjak i pustite da se stegnenajmanje 2 sata, ili preko noći.
U maloj,zdjeli rastopite zajedno čokoladu i maslac od kikirikija dok ne postane glatka smjesa, oko 30 sekundi do 1 minute. Pustite da se ohladi 5 minuta, a zatim razmažite čokoladu. Vratite u hladnjak na oko 10 minuta i vaša divna, kremasta torta spremna je za posluživanje.
Foto: Instagram