

Jeste li čuli za ricotta hotcakes? Ove tortice nalik palačinkama već su godinama veliki hit u svijetu
Kada je riječ o brunchu koji već preko 10 godina drži tron u najpopularnijem obliku druženja mladih uz hranu, postoje neka jela bez kojih je cijeli koncept danas nezamisliv. Bitno je naglasiti da razlikujemo brunch u luksuznim američkim hotelima koji su popularizirale holivudske zvijezde, od onog mainstream bruncha na kakav danas zalazimo.
Popularni brunch barovi diljem svijeta okrenuli su se specialty kavi i zdravim, laganim jelima za doručak ili rani ručak. Brunch kulturu popularizirao je i Instagram, a naglasak više nije bio samo na okusima i sastojcima, već i na estetici svakog tanjura.

Jedan od brunch favorita u svijetu: Ricotta Hotcakes
Kao favorite i najpopularnija brunch jela izdvojit ćemo avokado tost, granolu, smoothieje i palačinke, a na tronu u svijetu definitivno su i acai bowl i ricotta hotcakes. Čini se kako jedino ricotta hotcakes kod nas nisu doživjele svoju slavu, a vjerujemo kako je to zbog velike popularnosti klasičnih palačinka i američkih palačinka.
Hotcake je izuzetno popularno jelo u Australiji, odakle je i krenula cijela priča s današnjom brunch kulturom. Gotovo je nemoguće pronaći kul brunch bar koji u ponudi nema ricotta hotcakes.
No, što su točno “hotcakes” i po čemu se razlikuju od palačinka? Iako ih mnogi smatraju istim jelom, hotcake je laganija, prozračna verzija američke palačinke. Uz uobičajene sastojke u smjesi sadrži ricotta sir, pa je i okusom i teksturom nešto drugačija. Kremasta tekstura, vlažnost i prozračnost koja se postiže razdvajanjem jaja i zasebnim miksanjem bjelanjaka u čvrsti “snijeg”, a zatim dodavanja smjesi, glavne su razlike u pripremi smjese. No, jedna ključna razlika je u pečenju. Naime, hotcake se peče u tavi (najčešće od nehrđajućeg čelika) i poslužuje se samo jedna u porciji.

Hotcake izgledom podsjeća na omlet – velika je i znatno deblja od klasičnih, ali i američkih palačinki. Zasitna je, a najpopularniji oblik posluživanja je sa svježim voćem ili voćnim kompotom, javorovim sirupom i sladoledom od vanilije ili žlicom ricotte. U nastavku donosimo recept.
Sastojci:
- 250 g ricotta sira
- 125 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja (razdvojiti bjelanjke i žumanjke)
- 100 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- svježe voće/voćni kompot, javorov sirup i ricotta za posluživanje
Priprema:
- Ricottu, mlijeko, vaniliju i žumanjke pomiješajte u jednoj zdjeli. Dodajte brašno, sol i prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrstu teksturu. Lagano umješajte smjesi ostalih sastojaka.
- Zagrijte malo ulja na tavi, pa dodajte smjesu za hotcake.
- Na laganoj do srednjoj vatri pecite hotcake 1-2 minute, dok se ne pojave mjehurići.
- Okrenite i pecite još minutu na drugoj strani.
- Imajte na umu da je smjesa teža i vlažnija od one za palačinke, pa imate strpljenja.
Foto: Instagram, Dupe Photos