Najzeleniji hrvatski otok, poznat po prirodnim morskim jezerima i plažama, nudi i poseban gastronomski užitak za sve svoje posjetitelje. Bogatstvo ribe i morskih plodova temelj su mljetske kuhinje, a u kombinaciji s domaćim i lokalnim začinima, povrćem i voćem zadovoljavaju i najzahtjevnija nepca.
Mljećani još od rimskih vremena s ribom i od ribe žive, a dolaskom turizma u posljednjih 20-ak godina gastronomija i ponuda su se digle na višu razinu. Osim što je kvaliteta svježe ribe ulovljene na otvorenom moru neupitna, na Mljetu možete probati i specijalitete bazirane na soljenoj ili dimljenoj ribi, konzervirane na tradicionalne načine.
Posebno mjesto u mljetskoj gastronomiji zauzimaju jegulje ulovljene u mljetskim blatinama. Blatine su prirodna bočata jezera, u kojima se miješaju slatka i slana voda te razvijaju svoj posebni mikrosustav. Jegulje se tradicionalno spremaju na gradele ili na brudet.
Zahvaljujući plodnom tlu i povoljnoj mediteranskoj klimi, Mljet se može pohvaliti obiljem svježih lokalnih sastojaka. Jela od raštike, motar na sve načine i kapari samo su neki od specijaliteta koji se jedu samostalno ili kao prilog. Za one koji su skloniji mesu, mljetski Kozlići priča su za sebe. Na otoku kažu kako su njihovi kozlići odrasli na ljekovitim travama i mediteranskom bilju, pa im to daje posebnu kvalitetu, a mljetski kozji sir se čuva u domaćem maslinovom ulju.
Restorani na Mljetu
Neki od restorana koje trebate posjetiti su:
Konoba Stermasi
Odmah pored plaže u Saplunari, na istočnoj strani otoka ovaj restoran privlači brojne nautičare, ali do njega možete doći i kopnenim putem. Predivni pogled i odlična hrana dovoljno su da se zaputite tamo, pa i s druge strane otoka. U ovom obiteljskom restoranu uglavnom se jelovnik bazira na morskoj hrani, međutim i za one koji preferiraju meso imaju odlične kozliće. Njihova hobotnica ispod peke ili razna jela s morskim ježevima odlična su za kraj dana koji ste proveli šetajući predivnim otokom. Zanimljivo je da u ovoj obiteljskoj konobi nema pozadinske glazbe, već slušate samo šum mora i cvrčaka.
Marijina konoba
U Poržurskoj Luci probati ćete izuzetnu ribu. Od carpaccia od zubaca do hobotnice ili škarpine ispod peke. Pogled na malu luku u mirnom ambijentu je idealan za laganu večeru. Obavezno rezervirajte mjesto bar dan ranije, jer ćete teško naći mjesto, a ako želite jela ispod peke i to nije loše najaviti ranije.
Mali raj
Odmah uz jezera u nacionalnom parku probati ćete možda najbolji brudet na otoku. Uz odličnu ponudu ribe i morskih plodova uživati ćete i u pogledu na jezera. A možete se i baciti u more odmah nakon ručka. Ovaj restoran ne prima kartice, pa ako vam se ne vozi biciklom do prvog bankomata, pripremite se ranije.
Konoba Herc
Mekana hobotnica ispod peke i zalazak sunce iza otoka Pomešaka idealna su kombinacija za romantičnu večeru. U Pomeni, također u sklopu nacionalnog parka, ovaj restoran sklonjen je od samog centra pa privlači i brojne nautičare.