![U centru Zagreba sada možete isprobati super sočne sendviče koji su bili hit na Adventu](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-sendviči.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-20205-1080x720.jpg)
Polako, ali sigurno vraćamo se u svakodnevicu ili bolje rečeno ono što je danas poznato kao ‘novo normalno’. Velika je to zapravo prilagodba nekim novim načinima života i obrascima ponašanja, koji bi nam u skorijoj budućnosti doista mogli postati nešto normalno i nešto što se podrazumijeva.
Kroz velike promjene, ali i veliku krizu, prolazi i domaće ugostiteljstvo, na koje je kriza koronavirusa itekako ostavila traga. Srećom, u sklopu trećeg vala popuštanja rigoroznih mjera, prošlog su se ponedjeljka, 11. svibnja, otvorili brojni hrvatski kafići i restorani, i to oni koji su bili u mogućnosti odmah se prilagoditi novim mjerama socijalne distance između gostiju i zaposlenika. Svoja vrata ovog je tjedna u samom srcu Zagreba ponovno otvorila i Vodnjanka, poznati restoran koji slovi za svojevrsnu instituciju istarske kuhinje i koji je prije točno godinu dana otvoren u Gundulićevoj 16.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-202013-1080x720.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-202016-1080x720.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-20207-1080x720.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-20204-1080x720.jpg)
Priča o Vodnjanki mnogo je starija od jedne godine, jer originalno je riječ o restoranu otvorenom u istarskom gradiću Vodnjanu 60-ih godina prošlog stoljeća. Restoran koji je tada pokrenula baka Ana, otvorivši tipičnu istarsku konobu s nekoliko skromnih, ali iznimno ukusnih domaćih jela, nove generacije obitelji nastavile su uspješno voditi i Vodnjanku pretvorile u jedan od najistaknutijih restorana cijele Istre. Zato nas je jako razveselilo kada smo u autentičnim okusima istarske kuhinje dobili priliku uživati i u centru Zagreba, pod vodstvom treće generacije obitelji, Ivane Celije.
Što nam je novo pripremila omiljena Vodnjanka?
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-20201.jpg)
Povodom otvorenja, odlučili smo istražiti kako se aktualnim okolnostima prilagodila Vodnjanka. Iz restorana su nam otkrili:
“Novi početak, kako smo ga nazvali zamišljen je kao nadogradnja naše tradicionalne istarske ponude. Smatrali smo da je bitno prilagoditi se novim okolnostima i približiti se i mlađoj populaciji. Vratili smo naše popularne sendviče s Fuliranja koji su bili apsolutni hit Adventa.”
Na prošlogodišnjem Adventu, ovi sendviči uvjerljivo su bili jedno od najpopularnijih jela na zagrebačkim ulicama, ukusni, sočni i jednostavno nezaboravni.
U novoj ponudi Vodnjanke tako se nalaze tri sendviča:
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-20208-1080x720.jpg)
BOŠKARIN JE IN! – Domaća foccacia koju rade sa vlastitim starterom, ficleki istarskog goveda (beefsteak), tvrdi ovčji sir odležan 12 mjeseci, domaća chilli majoneza s vlascem, džem od ljubičastog luka i svježa rukola
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-202010-1080x720.jpg)
KRALJ ISTRE – domaća foccacia, ručno rezani istarski pršut, tvrdi ovčji sir odležan 12 mjeseci, umak od crnog tartufa, pečena paprika aromatizirana mladim češnjakom, svježa rukola
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-20209-1080x720.jpg)
OMBOLO IN THE HOUSE – domaća foccacia, grillani prosušeni ombolo (svinjski kare bez kosti prosušen u mirisnim travama, krupnoj soli i papru) grillana vodnjanska skuta, umak od crnih maslina i domaće mayo, lučice, prženi luk, svježa rukola
Slasne sendviče iz Vodnjanke, osim u samom restoranu, možete isprobati i u udobnosti vlastitog doma, zahvaljujući dostavi putem Wolta i Glova.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-202011-1080x720.jpg)
U nastavku nam govore: “Također, uveli smo i neka nova jela poput Bolognesea od boškarina s istarskim lazanjama. Za bolognese koristimo mljeveno meso istarskog goveda boškarin koje kuhamo 6 sati uz dodatak Danzante Chianti (vino), punomasno mlijeko i San Marzano rajčice. Radimo ga po tradicionalnoj recepturi. Poslužujemo ga uz ručno rađene istarske lazanje (tjestenina slična tagliatellama).”
Vodnjanka je odlučila proširiti i svoju ponudu suhomesnatih delicija i sireva pa tako od sada nude i Istarsku pancetu, Selekciju kozjih sireva sirane Kumparička – kozji sir odležao 12 mjeseci, namaz od kozjeg sira, kozja skuta, svježi laktički kozji sir, Kravlji sir „Veli Jože“ – te su uveli i tartar od boškarina (na upit). Također poigrali su se sa proljećem pa se u slatkom kutku nalazi parfe od skute aromatiziran mentom na posteljici od kroštula i coulis od jagoda te semifreddo s crnim tartufom i lješnjacima.
Shop&Go
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-202014-1080x1620.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-20203-1080x720.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2020/05/Restoran-Vodnjanka-nova-jela-svibanj-20202-1080x720.jpg)
U restoranu se nalazi i novi Shop&Go kutak u kojem gosti mogu kupiti najbolju selekciju istarskih proizvoda poput vina, meda, džemova, proizvoda od tartufa, našeg vlastitog maslinovog ulja, naše domaće pašte, rakija i likera, salame od boškarina, više vrsta sireva, kroštule i fritule.
Puno zanimljivih novosti za zagrebačku publiku, a imamo informacije i za onu istarsku, jer restoran u Vodnjanu svoja vrata također otvara, i to 1. lipnja!
RADNO VRIJEME
Vodnjanka u Zagrebu radi svaki dan, osim nedjelje, od 11 do 23 sata. Stol možete rezervirati na 01/2020-597 ili na info@vodnjanka.com
Foto: Restoran Vodnjanka