Restoran Vinodol jedan je od kultnih zagrebačkih restorana koji jednostavno svi vole. Već je godinama jedno od najpopularnijih odredišta za ručak brojnih Zagrepčana, a autentična hrvatska kuhinja, ponajbolji domaći chefovi i vječno dobre recenzije sasvim su dovoljan razlog da se svako toliko i mi počastimo u hrani i ugodnoj atmosferi ovog restorana. Vinodol održava svoju reputaciju i ima vjernu publiku, a zahvaljujući novim i kreativnim jelima na jelovniku, redovito privlači i nove, mlade pobornike dobre hrane.
Smješten na adresi Teslina 10, u samom središtu gradske vreve, Vinodol je uspio ostati mirna gradska oaza. Zahvaljujući velikom unutarnjem prostoru i prostranoj terasi s mnogo zelenila, jednako privlači poslovne ljude, obitelji s djecom i turiste željne autohtonih okusa i tradicionalnih specijaliteta kontinentalne i mediteranske kuhinje.
Tjedna ponuda jela u Vinodolu
Prošli tjedan ručale smo u Vinodolu i još se jednom prisjetile zašto obožavamo ovo mjesto. Ručak smo započele predivnom kreacijom tartara od cikle uz koji dolazi krema od kozjeg sira s fermentiranim limunom i chillijem. Jelo krasi i hrskavac s prahom od cikle te mikrozelenje mladog kukuruza. Ovaj tanjur izgleda svečano, elegantno i minimalistički, a kombinacija cikle i kreme od kozjeg sira okusom nas je uspjela oduševiti čak i više nego izgledom.
Ručak smo nastavile hrskavim raviolima s junetinom, s kremom od pečenog batata, karameliziranim kestenima, emulzijom od maslacem s kaduljom. Ovo jelo nalazi se na tjednoj listi jela i novi je Vinodolov hit. Tek je nedavno ušlo u ponudu i već je jako traženo, pa će se sigurno još neko vrijeme nalaziti u tjednoj ponudi jela.
Nakon laganog povrtnog i mesnog jela, dočekala nas je i riba. Prženi molići servirani su uz palentu i salatu od mladog kupusa začinjenu s verzijom tzatzikija od kopra i grčkog jogurta. Uz njih dolazi i gel od limuna te emulzija od teleće koštane srži.
Jedan od naših favorita s Vinodolove tjedne ponude zove se “bijeli žganci na naš način“. Ovo jelo interpretacija je bijelih žganaca a radi se s grizom i bijelim krumpirom koji se sotiraju u tropu. Preko žganaca dolazi špek crne slavonske svinje i čips od prženog mladog luka, a svima toplo preporučamo da ih isprobaju.
Jedan od klasika domaćih restorana često je domaća janjetina. U Vinodolu mlada paška janjetina s ražnja dolazi uz pečeni krumpir i pravo je domaće jelo koje mnogi, posebno obožavatelji mesa, najčešće biraju za nedjeljne ručkove.
Foto: Tatjana Bukvić