Vodimo vas u SOL – novi restoran Mate Jankovića koji je jučer otvoren u centru Zagreba

Vodimo vas u SOL – novi restoran Mate Jankovića koji je jučer otvoren u centru Zagreba

Sinoć smo uoči otvorenja posjetile SOL, restoran poznatog chefa Mate Jankovića u kojem priprema tapase na hrvatski način. Novi lokal smjestio se u središtu gradske vreve, u Margaretskoj 1, na adresi gdje su prije bili popularni kafići Maraschino i Peper. Popričale smo s Matom Jankovićem, degustirale izvrsne hrvatske tapase, uživale u ambijentu ali i dinamičnoj, užurbanoj atmosferi zadnjih priprema stolova i hrane te iščekivanja prvih gostiju.

Jučer je otvoren novi restoran SOL

Nakon nekoliko mjeseci nestrpljivog iščekivanja, upravo na Valentinovo navečer otvoren je SOL. Prva večer popunjena je u manje od sat vremena. Valentinovski meni sadržavao je 7 tapasa i opciju vinskog pairinga, a resoran je za sve ostale otvoren od danas, 15.02. u podne. Upitale smo Matu da nam kaže ponešto o konceptu novog restorana.

“Koncept je ono što bi se nazvalo “tapas na hrvatski”. U samom nazivu imamo SOL, tapas na hrvatski. Tapas na hrvatski ne postoji, mi ga moramo kreirati. Tapas je španjolski format posluživanja hrane, a ljudi se pitaju kako to može biti hrvatsko. Pa, na isti način na koji restoran može biti hrvatski – on je francuski način posluživanja hrane. Sve se može napraviti s hrvatskim sastojcima, hrvatskim namirnicama, s hrvatskim vinima i tradicionalnim okusima koje ljudima želimo prezentirati. Neka jela radimo tako da su tu tradicionalni okusi, a neka tradicionalna jela reinterpretiramo kroz tapas format. Kako pojesti tradicionalne okuse u casual okruženju, u pratnji hrvatskih vina, većinom autohtonih sorta, za razumne novce.”

Valentinovo smo popunili za 45 minuta, ali naša priča počinje tek iza Valentinova, iz tjedna u tjedan. Zanositi se time da si uspješan ako si popunio prvi dan, i još k tome na Valentinovo, jest potpuno suludo. Vidjet ćemo, naša budućnost je svakako orijentirana na to da se jako puno trudimo oko svakog gosta” kaže Mate o očekivanjima i ciljevima.

Mate nam je objasnio kako je odgađanje otvorenja često proces koji treba proći, a traje koliko traje i zbog kreativnog i zbog administrativnog dijela. “Taj proces traje svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, no mi ipak imamo jedan malo veći minus po pitanju radne snage i educiranosti tog kadra, pa ga je nešto teže naći. Ljudi su, pogotovo iz ove struke, mahom otišli u inozemstvo. To je problem koji je naša svakodnevica i s kojim ćemo se susretati još neko vrijeme.

Ambijent i uređenje

Baš je sve u SOLi u znaku soli, pa je se tako može pronaći i u interijeru. Veliki lusteri zauzimaju centralno mjesto u lokalu, a puni su soli iz solane u Ninu. Kuhinja i glavni šank se, kao i najveća sala, nalaze u podrumu. Osim toga tu su još dvije etaže sa stolovima, pa SOL ukupno ima 70-ak sjedećih mjesta, no čim dovoljno zatopli sele na terasu. U početku će raditi sa smanjenim kapacitetom s 30-ak sjedećih mjesta.

Prostor je sinoć u znaku Valentinova odisao jednostavnom romantičnom atmosferom, stolove su krasile crvene ruže i bijele svijeće. “Za uređenje je zaslužno puno ljudi, prostor je osmišljen je prostor od strane naših dizajnera, nešto je pridonio partner Tomo Ricov, nešto ja.”

Tapasi na hrvatski

Imat ćemo à la carte jelovnik iz kojeg ljudi mogu odabrati tapase koje žele, a u stalnoj ponudi će sigurno biti i jedan degustacijski meni gdje će ljudi moći kušati više toga u umjerenim porcijama. U planu je često mijenjanje menija, ali ne mogu sa sigurnošću obećati koliko često, sve ovisi o količini posla i personalu s kojim ću raditi. Ukoliko budemo imali prostora za konstantno inovirati i updateati jelovnik mi ćemo to i raditi” Mate objašnjava planove. Uz njega je za sada u kuhinji još troje kuhara, a ako je suditi po konceptu, lokaciji i kvaliteti hrane, vjerujemo da će i potražnja biti iznimno velika, pa se timu možda pridruži i još koji član.

Sinoć smo degustirale nekoliko savršenih tapasa s menija, koje od danas svi mogu probati. Najviše nas je oduševio profiterol punjen dimljenim vrhnjem s ličkom pastrvom, vlascem, ikrom od pastrve i hrenom. Kušale smo i izvrsne pole od krumpira koje čine tanki slojevi krumpira kuhani u svinjskoj masti, hlađeni pa frigani, basa, panceta i luk te pašticadu u njoku, nevjerojatno ukusnu kreaciju dobro nam poznate domaće pašticade u tapas obliku. Za kraj nas je dočekao slatki međimoreo, kolačić u tapas verziji međimurske gibanice, s biskvitima od maka i oraha te kremom od sira i jabuka.

Profiterol punjen dimljenim vrhnjem s ličkom pastrvom i ikrom pastrve
Pole od krumpira
Pašticada u njoku
Međimoreo, tapas verzija međimurske gibanice

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori