Zagrebački restoran Frida oduševio nas je novim jelovnikom punim sezonskih delicija
Zagrebački restoran Frida oduševio nas je novim jelovnikom punim sezonskih delicija

Zagrebački restoran Frida oduševio nas je novim jelovnikom punim sezonskih delicija

Zagrebački Restoran & bar Frida nalazi se na adresi Nova Ves 17, točnije na platou Centra Kaptol. U svom otmjenom unutarnjem prostoru i na sunčanoj terasi već godinu dana hrani gladne i žedne goste. Ovih su dana uveli neke novosti u sam restoran, a jedna od njih svakako je i sezonski jelovnik s potpisom njihovog novog chefa, mladog i uspješnog Marka Jantoleka. Jelovnik trenutno obiluje prekrasnim jelima pripremljenim od vrhunskih sezonskih, domaćih namirnica, a mi smo navratile na ručak da isprobamo jela i iz prve ruke vidimo zašto se o Fridi ovih dana toliko priča.

Restoran & bar Frida

Sva jela koja smo isprobale, bez pretjerivanja, ostavila su nas bez teksta – kreativni spojevi okusa, mirisa, tekstura i boja odaju dojam kao da se umjetnik poigrao na tanjurima. Saznale smo što se sve krije na novom meniju, koja je nit vodilja mladog chefa i filozofija samog restorana te koji su im planovi za budućnost.

U Fridi se koriste moderne tehnike kuhanja, ali jela se predstavljaju na njihov, drugačiji način – inspiracija za sve jela je Hrvatska. Jela predstavljaju spoj svih dijelova Hrvatske, pa tako primjerice iz Slavonije koriste crnu slavonsku svinju, koriste razne plodove šuma kao što su to trenutno gljive, dok iz Dalmacije dolazi sva riba i morski plodovi. Ističu nam kako su jedine namirnice koje nisu iz Hrvatske čokolada, lemon grass i vanilija!

Chef Jantolek kaže kako je za dobro kuhanje nužno imati odlične namirnice, te da skladno tome u Fridi nemaju sezonske menije, već stalno mijenjaju jela koja su u ponudi iz ponude, ovisno o najboljim namirnicama koje u tom trenutku mogu nabaviti. Meni je tako svako malo ažuran, pa se jela mijenjaju gotovo na tjednoj bazi.

Chef Marko Jantolek voli kuhati lokalno i moderno, a zanimljivo je da iako je posvećen hrvatskoj kuhinji, inspiraciju crpi iz cijelog svijeta; od Italije, Francuske, pa sve do Azije. Tako nam meni u Fridi donosi spoj najboljeg iz svijeta s našim lokalnim! Za sada su svi gosti jako zadovoljni, a planovi za budućnost su konstantno dizanje i održavanje kvalitete na najvišoj razini.

Što smo isprobali s novog jelovnika?

U Fridi se apsolutno sve radi na licu mjesta; počevši od samog kruha koji mijese svakog jutra. Domaći kiseli kruh i brioche prvo su što smo probale i već samim kruhom ostale oduševljene.

 

Predjela

Jedna od najboljih juha koju pamtimo da smo pojele mogla bi biti upravo Fridina sezonska kremasta juha od kestena s mariniranom kraljevskom bukovačom i pralinom od kestena i bijele čokolade. Ako uživate u okusima jeseni, svakako probajte i carpaccio od vrganja koji dolazi s kremom od dimljenog sira, kremom od vrganja i lješnjakom.

Nakon juhe isprobale smo predjelo koje je već postalo favorit među gostima; tartar od plavorepe tune. Ovaj tartar drugačiji je od klasičnih kakve smo navikli jesti, naime, jede se žlicom, a svaki zalogaj donosi pravu eksploziju okusa. Plavorepa jadranska tuna, ikra ličke pastrve, lardo, kelj pupčar, domaći ponzu od limuna, limun kosho’, chawanmushi i dashi hren glavni su sastojci ovog jela. Neobične slatkaste note i savršeno mekana tuna nas su ponovno oduševili.

Ponuda predjela oduševit će sve koji uživaju u morskim plodovima; tu je još i hobotnica s umakom od kimchija, veloute brbavice i vermut te morska carbonara od jadranske lignje. Ljubitelji mesa doći će na svoje jer ih čeka i genijalan tartar biftek koji je jedino jelo koje se stalno zadržava na meniju.

Glavna jela u Fridi

Morsko jelo koje smo odabrale bio je file jadranske hame koji dolazi uz pečeni komorač, herbalno ulje i kremu od komorača i limuna. Pravo lagano jelo prepuno osvježavajućih komponenti koje nas je već i na prvu osvojili svojom prezentacijom.

Nakon ribe, odlučile smo probati jedno pravo, domaće jelo koje je mnogima jesensko-zimski favorit. “Sarma” crne slavonske svinje zapravo je kreativna izvedba sarme na Fridin originalan način. Lopatica crne slavonske svinje, pečeno kiselo zelje, krumpir te rasol umak od dimljenog bunceka. Sarma je bila pravo iznenađenje – kao veliki ljubitelji sarme uživali smo u obogaćenim, no dobro poznatim okusima prezentiranim u sasvim novom, modernom i zabavnom izdanju.

Kare jelena bio nam je jedno od vizualno najprivlačnijih jela, ali i generalno jedan od favorita novog menija. Velik broj okusa i tekstura; kare jelena, krema od žižule, suhe smokve u portu, karamela od ulja oraha, karameliziran luk te umak od jelena i porta prekrasno su se spojili u šarene zalogaje.

Vrijedi napomenuti da sve goste u Fridi očekuju i goveđi obrazi u crvenom vinu uz lješnjak i pire krumpir sa smeđim maslacem, dry age pačja prsa te domaći canneloni punjeni teletinom obogaćeni umakom od lisičarki, ukiseljenim jablanovačama i duxelleom od gljiva.

Deserti

Genijalan kolač “čokolada i lješnjak” bio je pravi šećer na kraju cijelog našeg posjeta Fridi. Biskvit od karamelizirane bijele čokolade, ganache od guanaja 70% čokolade, lješnjak pralina i bogata krema od slane karamele savršeno su se spojili u prekrasan kolač kakav zaista nismo očekivale. Nakon svega što smo probale znale smo da nas kolač neće razočarati, ali ova bomba od čokolade i lješnjaka zasigurno nam spada u nekoliko najboljih kolača u gradu.

Ambijent i interijer restorana

Restoran je smješten na mirnom dijelu strogog centra Zagreba, što osigurava tišinu i privatnost koja se može osigurati gostima, a istovremeno nudi vibrantnost i život. Interijer je uređen u tamnijim bojama, vrlo otmjeno i elegantno, dok umjetničke instalacije, fini materijali i pažljivo odabrane boje pružaju dozu modernosti i zaigranosti.

 

Frida je zasigurno mjesto na kojem se možete opustiti i uživati sa svojim društvom, bilo da dođete za vrijeme ručka ili na večeru. Naravno, opustiti se možete i uz čašu odabranog pića.

Za sve informacije i rezervacije javite se na broj 01 466 7370.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori