Kako sačuvati okus ljeta za zimski period? Priprema zimnice pravo je rješenje za to, a ako su vam već dosadili uobičajeni recepti, isprobajte one naših food blogerica Doris Valković i Tamare Ivančić. Riječ je o 3 slana recepta s rajčicama i patlidžanima. Kasno ljeto pravo je vrijeme da ih isprobate i vjerujte, vaša će zimnica biti jeftinija, ukusnija i zdravija od tvornički konzervirane hrane.
Cherry tomato confit
Confit je jedan od načina kako sačuvati cherry rajčice i to prilično jednostavan. Ako niste upoznati s riječi confit, ona zapravo znači sporo kuhanje u masnoći na niskoj temperaturi. Rajčicama skinete peteljku, operete ih i osušite. Stavite ih na lim za pečenje i zalijete uljem, toliko da prekrijete dno, posolite i dodate oguljeni češnjak i, ako želite, grančice začinskog bilja, npr. timijan ili origano. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 130°C i pečete oko dva sata. Zatim još vruće stavite u sterilizirane, vruće staklenke, poklopite i zamotate krpom da se skroz ohlade. Prilično jednostavno za napraviti, a sačuvate mirise i okuse ljetnih dana.
Postupak možete pogledati i u videu:
Baked tomato sauce
Za ovaj recept možete koristiti različite sorte rajčica, no neka budu zrelije. Trebate ih narezati na jednake dijelove, staviti na lim za pečenje, dodati luk, oguljeni češnjak te posoliti. Od začina možete dodati bilo koje začinsko bilje s naglaskom na ono mediteransko npr. bosiljak, origano ili timijan. Sve zalijete maslinovim uljem i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C. Povremeno pomiješajte i pecite otprilike sat vremena. Vrijeme pečenja ovisi o debljini narezanih rajčica. Kada su pečene, prebacite ih u blender i izmiksajte. Ako želite da umak sadrži komadiće rajčice, kraće miksajte, a ako želite glatki, miksajte dulje.
Dodatno, umak možete obogatiti povrtnim temeljcem, javorovim sirupom i začinima. Kako sugerira Doris Valković s bloga Foodoris, sve kratko prokuhajte dok se ne zgusne i pustite da se ohladi prije stavljanja u zip vrećice i stavite u zamrzivač. Spremite umak u vrećice ovisno o potrebama i uživajte u uvijek spremnom domaćem umaku i okusima ljeta. Umak kasnije možete koristiti samostalno s tjesteninom, dodati u variva ili napraviti juhu tako što ćete dodati povrtnog temeljca da ga razrijedite.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Patlidžani u teglici
Tamara Ivančić s bloga Ave Dulcis by Tamara donosi nam originalni recept za zimnicu koja uključuje patlidžane i čili. Za njegovu pripremu bit će vam potrebna 2 patlidžana, 2 režnja češnjaka, buketić peršina, origano, čili, sol, 250 ml vode, 250 ml jabučnog oca te maslinovo ulje.
Patlidžane narežite na komade pa na prutiće, dobro posolite pa stavite u cjedilo da izađe višak vode. Poklopite i stavite pod neki teret. Ostavite da tako stoji bar 5 sati pa na kraju istisnite višak vode. U lonac stavite vodu i ocat, pričekajte dok zakuha pa dodajte patlidžane i kuhajte ih samo jednu minutu. Ponovno ih ocijedite i istisnite višak tekućine. Dodajte češnjak i peršin, čili i origano pa ulijte maslinovog ulja dok ne bude sve pokriveno. Štapićem istisnite mjehuriće zraka. Spremite u hladnjak. Nakon 24 sata, jelo je spremno za konzumaciju.
Foto: Pexels, Unsplash i Instagram (@foodoris_ i @ave_dulcis_tamara)