Prvo zahlađenje i oblačniji dani zahtjevaju hranjive obroke toplih aroma. Postoji li bolji način za završiti dan od isprobavanja jesenskih delicija koje će nas grijati i pružiti nam okrijepu. Slatki krumpir, batat na našim je područjima već neko vrijeme popularan. Okusom i teksturom podsjeća na kraljicu jeseni – bundevu stoga se lako kombinira u slatkim i slanim receptima. Nutritivno bogat i ukusan, batat je na tržnicama poprilično jeftin jer mu sezona počinje u jesen. Batat se uglavnom priprema kao prilog, od njega se rade kremaste juhe, njoki i tjestenine, a ovog tjedna izabrali smo punjenu verziju za lak i jeftin večernji obrok. U nastavku donosimo tri recepta za punjeni batat u kojem ćete uživati kroz cijeli tjedan.
Batat nije ‘samo’ krumpir
Ako volite krumpir, ali zazirete od njega zbog kalorija, batat je zdravija alternativa za uživanje u škrobu. Razlikuje se od običnog krumpira ne samo po okusu već i po sastavu, a ponajviše u količini vitamina A. Iako je nutritivno zdraviji kao niti u jednoj namirnici tako ni u njemu ne valja pretjerivati. Slatki krumpir dolazi u nekoliko boja, a onaj narančasti je najpopularniji i najdostupniji na gradskim tržnicama. Dobro je poznato da bi večera trebala biti najlakši i najskromniji obrok u danu. Sve kraći dani i užurbani tempo u tjednu ostavljaju malo vremena za kuhanje obroka kod kuće. Kako ne biste kompromitirali ono malo slobodnog vremena, a svejedno uživali u zdravom zalogaju, sve što vam treba već je u hladnjaku. Upalite pećnicu, pripremite nadjev i uživajte u opojnim mirisima dok čekate savršenu jesensku večeru.
Nadjev s piletinom
Sastojci:
- 2 slatka krumpira
- 1 bijeli luk
- 1/2 kuhanih pilećih prsa bez kosti
- 1 konzerva crvenog graha
- 4 žlice kuhanog kukuruza
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- 1/2 limeta
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica češnjaka
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice chilija
- 1/2 žličice kumina
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Krumpir dobro isperite pod mlakom vodom te izbodite vilicom. Omotajte svaki u aluminijsku foliju te pecite na papiru za pečenje oko 45min. U međuvremenu skuhajte pileća prsa u posoljenoj vodi 20ak minuta, ostavite da se ohladi te vilicom povlačite meso u trakice. Na malo, ulja propržite luk i češnjak te podlijte s pola šalice tople vode i karamelizirajte 10ak minuta. Za nadjev umiješajte sve začine i sok limete u jogurt. Kukuruz i grah isperite i stavite u zdjelicu. Kada je batat pečen, izvadite ga iz folije, prerežite po sredini, ali ne do kraja kako se polutke ne bi razdvojile. Punite ga redom piletine, umaka, luka i graha s kukuruzom. Po želji začinite svježe mljevenim paprom.
Nadjev s kus-kusom
Sastojci:
- 2 velika batata
- ½ šalice kus-kusa
- 1/2 konzerve slanutka
- 1 žlica sjeckane kadulje ili mente
- 1 žlica meda
- 1/2 limete
- 1/2 žličice senfa
- 4 žlice feta sira
- sol i papar
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Batat dobro isperite pod mlakom vodom te izbodite vilicom. Omotajte svaki u aluminijsku foliju te pecite na papiru za pečenje oko 45min. U 1 šalicu kipuće posoljene vode sipajte kuskus i maknite s vatre dok se tekućina ne apsorbira. U zdjelici vilicom izmiješajte med, senf, sol i papar, kadulju i sok limete te prelijte preko kus-kusa i dodajte slanutak. Kada je batat pečen, izvadite ga iz folije, prerežite po sredini, ali ne do kraja kako se polutke ne bi razdvojile. Napunite ga nadjevom te začinite svježim paprom i posipajte naribanim feta sirom.
Nadjev od brusnica i orašastih plodova
Sastojci:
- 2 velika batata
- 2 žlice kokosovog ulja
- 3 šalice svježeg špinata
- 1 žlica češnjaka
- 1/3 šalice sjeckanih badema
- 1/3 šalice sjeckanih oraha
- 3 žlice sušenih brusnica
- sol i papar
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Batat dobro isperite pod mlakom vodom te izbodite vilicom. Omotajte svaki u aluminijsku foliju te pecite na papiru za pečenje oko 45min. Kad je krumpir skoro pečen, češnjak i špinat propirjajte na kokosovom ulju 3-4min. Orašaste plodove i brusnice pomiješajte u zdjelici. Krumpir izvadite iz folije, prerežite po sredini, ali ne do kraja kako se polutke ne bi razdvojile. Vilicom udubite sredinu te napunite redom špinata i posipajte orašastim plodovima s brusnicama.
Foto: Instagram