Donosimo recepte za proslavljene burgere i koktele
Donosimo recepte za proslavljene burgere i koktele

Donosimo recepte za proslavljene
burgere i koktele

Ljeto je na vrhuncu, a to znači da je krajnje vrijeme za opuštanje, druženje i one male životne užitke koji puno znače. Vjerujemo da ste i vi baš poput nas te da najljepše uspomene vežete upravo uz ljude, finu hranu i lijepe trenutke kojima nazdravljamo s osmjehom. Ako se sve to može smjestiti uz more, gdje na jednom mjestu možemo uživati u najslasnijim burgerima ikad, uz neponovljivo osvježavajuće koktele s pogledom na zalazak sunca ili rimsku ljepoticu Arenu – nitko sretniji! Umiješamo li u ovaj recept za savršen ljetni miks i zarazno dobru ljetnu glazbenu kulisu i chill atmosferu koju stvara omiljen vam DJ  – imamo baš sve sastojke za dan i večer kojih ćemo se rado sjetiti.

Zašto posjetiti Burger festival Pula

Sve navedeno možete doživjeti na pulskoj Rivi gdje do 15. kolovoza traje Burger festival Pula. Deset kućica tik uz more, zamamni mirisi svježe pečenih burgera, krumpirića i batata, osmijesi na licima ljudi koji uživaju u ležaljkama ispijajući omiljeni koktel, zaljubljeni parovi koji rade selfije i društva koja radosno nazdravljaju – sve to smo i sami iskusili. Stoga svima koji su u prilici, u blizini Pule, u Istri ili na proputovanju, preporučujemo da se zaustave na pulskoj Rivi i stvore vlastite prelijepe uspomene. Ako uspijete doći ovaj vikend, ne propustite u subotu 12. kolovoza nastup DJ Luke Beansa i njegovu večer pod nazivom Dance of the Roman Gods.

Za one koji ne mogu doći u Pulu potrudili smo se skupiti sve što vam je potrebno za rekreirati ovaj savršeni ljetni miks kod kuće. Chef Marko Palfi podijelio je nama recept za svoj legendarni Smokey Burger, ekipa iz zadarskog Picnic Mingle and Funa otkrila nam je TOP 3 savjeta kako njihov famozni Blackie Burger napraviti kod kuće, a momci iz Gingle Bellsa i Picnic Craft bara otkrili su nam kako rade svoje hit koktele.

Kako pripremiti najbolje koktele kod kuće

Dio postave najpopularnijeg street food festivala u regiji od samih početaka je ekipa iz Gingle Bells kućice, momci koji su svojom kreativnošću, entuzijazmom i marljivošću stekli vojsku obožavatelja. Njihov je Mojito nenadmašiv i s razlogom nadaleko poznat te ga svakako kušajte, baš kao i Gingle Spritz koji osvaja svježinom i vedrinom. Ovog su ljeta u Zadru oduševili posjetitelje Burger festivala autorskim Mango Spritzom, a jedan od originalnih koktela koji su pripremili specijalno za Pulu je Teranino Spritz.

Ako ste već zaljubili u jedan od njihovih koktela i rado biste ih rekreirali kod kuće, iz prve ruke smo doznali kako ih radi jedna od najiskusnijih festivalskih koktel ekipa.

Gingle Spritz

  • svježe drobljeni led iz drobilice
  • reducirani pire od divlje trešnje
  • sljubiti ga s Hendricks ginom
  • i dobro ohlađenim prossecom

Teranino Spritz

  • najfiniji domaći teranino
  • obogaćen ružinim sirupom
  • i tajnim svježim dodatkom
  • serviran u koktel čaši
  • uz domaći dehidrirani limun

Nakon aperitiva iz Gingle Bellsa možemo vam ponuditi savršenstvo zvano Smokey D iz top kulinarske radionice Full Circe by Marko Palfi.

Gingle Spritz
Teranino Sprtiz

Smokey D burger

Sastojci:

  • brioche pecivo sa sezamom
  • 150 g mljevene junetine (s 20% masnoće)
  • ljubičasti luk
  • krastavci
  • ocat
  • dimljeni sir
  • sol
  • šećer
  • jabučni ocat
  • kopar
  • jaja
  • limun
  • senf
  • suncokretovo ulje
  • Heinz BBQ umak
  • Sriracha

Postupak:

Mljevena junetina bi trebala imati barem 20% masnoće pa je najbolje koristiti kombinaciju vrata i potrbušine. Meso formiramo u burger od 150 g. Od vode, soli, šećera i octa zakuhamo tekućinu za kiseljenje u koju dodamo svježe krastavce i sjeckani kopar.

Za majonezu odvojimo samo žumanjke pa dodamo sol, limunov sok i malo senfa te emulziramo sa suncokretovim uljem. Na jedan žumanjak ide otprilike 100 ml ulja. Treba paziti da ulje na početku dodavanja ide u tankom mlazu dok se ne stvori emulzija. U domaću majonezu dodamo BBQ i malo spicy Srirache i to je umak za naš burger.

Pecivo prerežemo i tostiramo, premažemo umakom pa dodajemo pečeni burger s dimljenim sirom, malo ljubičastog luka i domaćih kiselih krastavaca. Ovaj burger je idealan ako se meso može peći na otvorenoj vatri da može aroma dima doći do punog izražaja.

Kombinacija burgera i gina

Uz ovog ljepotana savršeno se slaže jedan od hit koktela kojima su na Burger festivalu u Puli brojne posjetitelje oduševili iz Picnic Craft bara. Njihovi osvježavajući i unikatni Ginovi posebni su jer sadrže homemade sirupe. Jedan od velikih hitova u Puli je Summer Gin koji očarava jedinstvenom kombinacijom gina i mirisnih listova smokve. Svakim gutljajem osjećate svježinu i slatkost smokve koja se savršeno upotpunjuje s tonikom.

Za sve ljubitelje cvjetnih nota, Floral Gin je pravi izbor. Iznenađuje kombinacijom gina i cvijeta bazge. Cvjetna aroma ovog pića osvježava osjetilo mirisa, a svaki gutljaj donosi ravnotežu između gina i osvježavajućeg tonika.

I opet, za sve one koji ne mogu do Pule, zadarski Picnic Mingle and Fun također je s nama podijelio recept i to za svoj Blackie burger koji je jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj, dvaput nagrađen na Zagreb Burger Festivalu i višestruki je pobjednik zadarskog Adventa.

Blackie Burger

Sastojci:

  • Brioche od krumpirovog tijesta
  • 100% juneći burger
  • domaći senf-med umak
  •  karamelizirani luk
  • cheddar
  • crumble od pancete

Brioche pecivo je poznato po svojoj mekoći, što savršeno upotpunjuje sočnost junećeg burgera. Domaći senf-med umak dodaje pikantnost, a karamelizirani luk daje slatki i bogati okus. Cheddar se topi i stvara kremasti sloj, a crumble od pancete dodaje chrunchy element koji će dodatno poboljšati okus i teksturu.

Tri savjeta za kraj..

Ako želite napraviti Blackie burger kod kuće, slijedite ova tri savjeta za najbolji rezultat:

  • Baza umak mora biti sočan – Domaći umak poput senf-med umaka dodaje okus i pikantnost koja se savršeno slaže s burgerom. Ne bojte se eksperimentirati s različitim umacima kako biste pronašli savršenu kombinaciju za svoj ukus.
  • Dodajte chrunchy element – Uz pancetu, možete isprobati i čips od luka koji će dodati chrunchy element i poboljšat će teksturu burgera. Ako želite manje masnoće, možete isprobati i ukiseljene krastavce, čili papričice ili svježu salatu.
  • Koristite kvalitetnu pljeskavicu – Kvaliteta mesa izuzetno je važna za pripremu ukusnog hamburgera. Birajte najbolje meso koje možete priuštiti, a ako imate priliku, potražite svježe meso od lokalnih proizvođač

Za kraj vam možemo samo zaželjeti dobar tek i živjeli, bilo da u okusima ovih divota odlučite uživati kod kuće ili ih dođete kušati na Burger festival Pula do 15. kolovoza. No ne brinite, ako vam je Pula van ruke, ove i još neke nove delicije već od 18. kolovoza možete pronaći u Varaždinu na Špancir Burger Festivalu. U slast!

Dodatne informacije

Radno vrijeme festivala je svakoga dana od 16:00 do 01:00 sat, ulaz je besplatan. Sve novosti možete svakodnevno doznati na društvenim mrežama Burger festivala.

Facebook: Burger festival

Instagram: @burgerfestivalhr

Foto: Sandro Sklepić, PRESS Burger festivala Pula, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori