Ideje za lagane večere tijekom radnog tjedna uvijek su dobrodošle. Kraljicu jeseni – bundevu u jesensko-zimskim receptima zamijenit ćemo vjerodostojnom slatkom inačicom. Batat je povrće koje bojom i okusom podsjeća na buču, ali tekstura mu je ipak malo drugačija. Slatki krumpir potrebno je duže kuhati ili peći, a može se jesti s korom ili bez. Odličan je u desertima, prilozima, salatama i zdravim verzijama raznih pita. S obzirom na to da je batat sezonska namirnica, obroci će biti jeftiniji za kućni budžet, a istovremeno zdraviji i ukusniji. Stoga smo pripremili vegansku verziju popularne pite – Shepherd’s pie s batatom i lećom. Ljubitelji mesa neće ostati gladni jer u nastavku je i recept za cheesy pureću štrucu s od slatkog krumpira.
Batat u cheesy purećoj štruci
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manji batat
- 500g mljevene puretine
- 1 manji žuti luk
- 2 žličice češnjaka u prahu
- 1 jaje
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- 1 žlica himalajske soli
- 1 žličica kumina
- 1/2 žličice papra
- 1/2 šalice naribanog Gauda sira
- 4 žlice bbq smokey umaka
- 1/2 žličice suhog peršina
Veganski Shepherds’ pie s lećom
Sastojci:
- 1 konzerva zelene leće
- 1 šalica smrznutog graška, mrkve i krumpira
- 1 veliki žuti luk
- 1/2 patlidžana
- 1 šalica svježih šampinjona
- 3 srednja batata
- 1 žlica soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog papra
- 1 žličica slatke crvene paprike
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/3 šalice bademovog mlijeka
- 1 žličica timijana i bosiljka
- 1 žličica korijandera
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Batat ogulite i skuhajte 20ak minuta, zatim dodajte bademovo mlijeko te napravite pire. Luk narežite na tanke trakice i pirjajte na kokosovom ulju, dodajte ostalo povrće narezano na kockice i začine. Poklopite i miješajte povremeno, a nakon 15 minuta ubacite ispranu leću. Sve još jednom dobro izmiješajte i izlijte u kalup za pečenje. Na vrh žlicom ravnomjerno nanesite pire od slatkog krumpira. Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta.
Foto: Instagram