Tufahije su neodoljiva poslastica od kuhanih jabuka i oraha – imamo recept
Tufahije su neodoljiva poslastica od kuhanih jabuka i oraha – imamo recept

Tufahije su neodoljiva poslastica od kuhanih
jabuka i oraha – imamo recept

Tufahije (arapski tuffah – jabuka) su tradicionalni desert koji spaja ukusnu kombinaciju slatkoće jabuka, hrskavosti oraha i slatkoće sirupa, a često se poslužuju s tučenim vrhnjem na vrhu. Desert potječe iz Perzije, a udomaćio se u bosanskoj kuhinji. Riječ je o pravoj, slatkoj ‘bombi’ koju obožavaju ljubitelji jabuka i oraha. U nastavku teksta donosimo popis svih potrebnih namirnica te način pripreme, a ako zbog alergija ne možete jesti orašaste plodove, predlažemo da ih zamijenite mljevenim keksima.

Recept za tufahije

Sastojci

  • 4 jabuke
  • 100 g šećera
  • 40 g oraha
  • 1 bjelanjak
  • 1 limun
  • šlag
  • 1 l vode
  • 2 vanilija šećera

Priprema

Za početak, pripremu tufahija potrebno je uliti 1 l vode u lonac i pustiti da se ugrije. U međuvremenu, ogulite jabuke. Koru od jabuka sačuvajte. Kad voda proključa dodajte 50 g šećera, jedan vanilin šećer i limunov sok koji sprječava oksidaciju jabuka. Zatim, ubacite jabuke i kuhajte ih dok ne postanu mekane.

Izvadite jabuke i u istu vodu ubacite sačuvane kore od jabuka i preostali šećer. Na blagoj vatri kuhajte sastojke dok smjesa ne postane nalik sirupu. Strpljenje je ključno. Nakon toga, procijedite dobiveni sirup i pustiti da se ohladi. Za vrijeme hlađenja sirupa, umutite bjelanjak dok ne postane pjenast, a zatim mu dodajte mljevene orahe i vanilin šećer. Napunite jabuke ovim filom.

U prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C pecite jabuke 15 minuta. U međuvremenu napravite šlag ili kremu od slatkog vrhnja. Poslije 15 minuta, izvadite jabuke na tanjur i prelijte sirupom koji ste pustili da se prethodno ohladi i zgusne. Na samom kraju, dodajte šlag i pospite mljevene orahe, a odlično će se uklopiti i cimet.

Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@modestmarce)

Učitati još
Zatvori