Tufahije (arapski tuffah – jabuka) su tradicionalni desert koji spaja ukusnu kombinaciju slatkoće jabuka, hrskavosti oraha i slatkoće sirupa, a često se poslužuju s tučenim vrhnjem na vrhu. Desert potječe iz Perzije, a udomaćio se u bosanskoj kuhinji. Riječ je o pravoj, slatkoj ‘bombi’ koju obožavaju ljubitelji jabuka i oraha. U nastavku teksta donosimo popis svih potrebnih namirnica te način pripreme, a ako zbog alergija ne možete jesti orašaste plodove, predlažemo da ih zamijenite mljevenim keksima.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Recept za tufahije
Sastojci
- 4 jabuke
- 100 g šećera
- 40 g oraha
- 1 bjelanjak
- 1 limun
- šlag
- 1 l vode
- 2 vanilija šećera
Priprema
Za početak, pripremu tufahija potrebno je uliti 1 l vode u lonac i pustiti da se ugrije. U međuvremenu, ogulite jabuke. Koru od jabuka sačuvajte. Kad voda proključa dodajte 50 g šećera, jedan vanilin šećer i limunov sok koji sprječava oksidaciju jabuka. Zatim, ubacite jabuke i kuhajte ih dok ne postanu mekane.
Izvadite jabuke i u istu vodu ubacite sačuvane kore od jabuka i preostali šećer. Na blagoj vatri kuhajte sastojke dok smjesa ne postane nalik sirupu. Strpljenje je ključno. Nakon toga, procijedite dobiveni sirup i pustiti da se ohladi. Za vrijeme hlađenja sirupa, umutite bjelanjak dok ne postane pjenast, a zatim mu dodajte mljevene orahe i vanilin šećer. Napunite jabuke ovim filom.
U prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C pecite jabuke 15 minuta. U međuvremenu napravite šlag ili kremu od slatkog vrhnja. Poslije 15 minuta, izvadite jabuke na tanjur i prelijte sirupom koji ste pustili da se prethodno ohladi i zgusne. Na samom kraju, dodajte šlag i pospite mljevene orahe, a odlično će se uklopiti i cimet.
Članak je preuzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@modestmarce)