Ako je prošla godina išta pokazala, to je da ljudi ne mogu odoljeti savršenom receptu za tjesteninu sa sirom. Jedan od najtraženijih na internetu bio je recept Tineke Younger, poznate TikTok kreatorice i bivše natjecateljice kulinarskog showa Next Level Chef. Njezin video recept za tjesteninu sa sirom pregledan je nevjerojatnih 83,5 milijuna puta, a prošlogodišnja verzija tog istog recepta već broji 132 milijuna pregleda! Nije čudo da je Tini postala senzacija s više od 10 milijuna pratitelja.
@tinekeyounger Showing yall how to make Mac N cheese for this holiday season🫶🏼
♬ original sound - Tini👩🏼🍳🔥
Što je to posebno u Tini’s mac and cheeseu? Prije svega, ovaj recept je prava gozba za ljubitelje sira – koristi se čak tri vrste, svaki savršeno odabran za kremasti i bogati okus. Dodatno, Tini je majstorica u dijeljenju korisnih savjeta, poput izbora tjestenine cavatappi koja zahvaljujući svom obliku savršeno upija umak, te preporuka da se sirevi ribaju svježi, a ne koriste unaprijed naribani. Ovaj mac and cheese savršen je za blagdanske stolove, ali i za svaku priliku kad želite uživati u toplom, kremastom i savršeno zapečenom jelu. Iako je bogat kalorijama, kako kaže Tini – svaka je itekako vrijedna! Priprema nije zahtjevna, a rezultat je jelo koje će vas oduševiti.
U nastavku donosimo detaljan recept kako biste i vi mogli pripremiti ovu viralnu tjesteninu koja je osvojila milijune.
Recept za Tini’s Mac and Cheese
Sastojci:
- 500 g tjestenine (najbolje cavatappi)
- 450 g svježe ribane mozzarelle
- 450 g Colby Jack sira (ili zamjena poput Monterey Jacka ili Edamera)
- 200–220 g cheddar sira
- 3 žlice maslaca
- 3 žlice brašna
- 470–500 ml slatkog vrhnja
- 1 konzerva (cca 400 ml) nezaslađenog kondenziranog mlijeka
- 1 žlica Dijon senfa
- sol, papar, češnjak u prahu, dimljena crvena paprika
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
U velikom loncu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ali ju izvadite minutu prije kako bi bila al dente. Ocijedite i ostavite sa strane. Svježe naribajte sve vrste sira. Podijelite ih na dva dijela – jedan će ići u umak, a drugi će se posipati preko tjestenine. Napravite začinsku mješavinu – u manjoj posudi pomiješajte sol, papar, češnjak u prahu i dimljenu crvenu papriku. Napravite umak. U dubljoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu začinske mješavine i brašno, miješajući dok ne dobijete glatku pastu. Polako ulijevajte kondenzirano mlijeko, stalno miješajući kako biste izbjegli grudice. Potom dodajte slatko vrhnje u tankom mlazu, nastavljajući miješati.
Dodajte sireve u umak. Ubacite polovicu ribanog sira, malo po malo, i miješajte dok se potpuno ne rastopi i umak ne postane gust i kremast. Dodajte žlicu Dijon senfa i preostale začine. Umiješajte skuhanu tjesteninu u umak i dobro promiješajte. Polovicu tjestenine prebacite u posudu za pečenje. Pospite polovicom preostalog sira. Dodajte ostatak tjestenine, a zatim završite ostatkom sira. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite 25–30 minuta. Zadnje dvije minute uključite gornji grijač kako biste dobili zlatnu, hrskavu koricu.
Foto: iStock