U susret Oktoberfestu, Ivo Zine je s nama podijelio svoj recept za perece
U susret Oktoberfestu, Ivo Zine je s nama podijelio svoj recept za perece

U susret Oktoberfestu, Ivo Zine je s nama
podijelio svoj recept za perece

Prije nekoliko dana počeo je Oktoberfest, najveći festival piva na svijetu, koji se tradicionalno održava u Münchenu. Bavarski pereci omiljena su poslastica Nijemaca, ali i gotovo svakog posjetitelja Oktoberfesta. Svoj recept za domaće perece s nama je podijelio Ivan Lončar, koji i sam već godinama živi i radi u Njemačkoj. Čini se kako on svaki, pa i najzahtjevniji recept izvodi s lakoćom i uživa u tome, pa se nadamo da će i vas motivirati da se iskušate u pripremi ove delicije!

Recept za perece

Sastojci:

  • 500g glatkog brašna
  • 300 ml toplog mlijeka
  • vrećica suhog kvasca
  • žlica (12g) šećera
  • 40g maslaca sobne temperature
  • 10g soli
  • 900ml vruće vode
  • 100 ml natrijeve lužine za peciva / lye / Natronlauge (ako ne koristite zamijeniti sa sodom bikarbonom, rezultat neće biti baš potpuno isti)
  • krupna sol za posip
ivo zine pereci

Postupak:

  • Brašno dodati u posudu, napraviti krater i dodati šećer te kvasac.
  • Uliti toplo mlijeko i pustiti da se aktivira 10-ak minuta. Zatim dodati ostale sastojke i mijesiti dok ne dobijete glatku loptu koja se odvaja od radne površine ili posude.
  • Ostaviti da se diže na toplom dok se ne udvostruči (meni je trebalo oko sat vremena).
  • Zatim razdvojiti na 10 jednakih dijelova, svaki bi vam trebao imati 85 grama. Oblikovati u valjke i valjati tako da vam srednji dio ostane nešto deblji, a krajeve u potpunosti istanjite. Isplesti kao na videu i staviti na pek-papir. Prebaciti u hladnjak na sat vremena, a za to vrijeme pripremiti otopinu natrijeve lužine. (Ovdje biti jako oprezan jer može nagristi! Nosite zaštitu.)
  • U vruću vodu dodati natrijevu lužinu, a potom umakati hladne perece.
  • Vaditi na pek-papir, zarezati po debljem dijelu te posuti solju.
  • Staviti peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 220 C nekih 13-17 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu boju.
  • Najbolje uživati tople uz brdo maslaca!
ivo zine pereci

Foto: Ivan Lončar

Učitati još
Zatvori