Počinje sezona domaćih šljiva, imamo najbolji recept za pekmez i knedle
Počinje sezona domaćih šljiva, imamo najbolji recept za pekmez i knedle

Počinje sezona domaćih šljiva, imamo
najbolji recept za pekmez i knedle

Voće koje obilježava drugu polovicu ljeta definitivno su šljive! Slasne ljubičaste loptice volimo svježe, ali i u brojnim jelima. Zanimljivo je što ih se jede u pitama, štrudlama, kolačima, pekmezima, kompotima i knedlama, ali i u slanim jelima, posebice uz mesna jela. Naravno, koristimo ih i za rakiju. Iznimno su bogate C vitaminom, a benefiti za zdravlje su brojni; potiču rad probave, reguliraju krvni tlak, jačaju imunitet, dobre su za kožu i kosti, pomažu radu srca..

Naši favoriti bez kojih ne možemo zamisliti početak jeseni definitivno su domaći pekmez od šljiva, kojeg potom danima mažemo na palačinke ili svježi kruh za doručak, te knedle sa šljivama, omiljeno jelo iz djetinjstva. U nastavku donosimo najbolje recepte za ova comfort jela za dane koji su pred nama.

šljive

Pekmez od šljiva

Sastojci:

  • 5 kg očišćenih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 žlice cimeta
  • 2 vanili šećera
  • 1 žlica ruma
šljive

Postupak:

  • Operite šljive i očistite ih od koštica.
  • U velikom loncu pomiješajte šljive i polovicu šećera te kuhajte na laganoj vatri. Pazite da pekemez ne zagori.
  • Kada se šljive raspadnu dodajte ostatak šećera. Kuhajte dok ne ispari tekućina, dok ne dobijete gustu smjesu.
  • Pred kraj kuhanja po želji možete dodati rum, cimet i vanili šećer.
  • Vrući pekmez prebacite u sterilizirane staklenke, poklopite i ostavite u pećnici na 50 stupnjeva kako bi se stvorila tanka korica koja čuva pekmez. Ugasite pećnicu, a pekmeze ostavite da se preko noći polako hlade u pećnici.
šljive

Knedle sa šljivama

Sastojci za tijesto: 

  • 1 kg skuhanog krumpira
  • 2 jaja
  • 100 g maslaca
  • 40 dkg oštrog brašna
  • malo soli, malo ulja

Sastojci za nadjev:

  • 20 svježih šljiva
  • cimet, šećer

Sastojci za posip:

  • krušne mrvice
  • malo maslaca

Postupak:

  • Krumpir ogulite, operite i skuhajte u soljenoj vodi. Napravite pire pa pričekajte da se ohladi.
  • Umjesite glatko tijesto od pirea, jaja, brašna i ulja.
  • Tijesto razvaljajte i izrežite na 20 kvadratića. Šljive operite, prepolovite i izvadite koštice.
  • U svaki kvadratić tijesta položite po jednu šljivu te ju pospite mješavinom šećera i cimeta. Zamotajte tijesto i oblikujte knedle.
  • Kuhajte 15-ak min, a zatim gotove knedle prelijte na maslacu poprženim krušnim mrvicama. Po želji pospite šećerom ili vanili šećerom.

Foto: Pexels, Instagram (Cellulite Factory)

Učitati još
Zatvori