Ne treba nam poseban povod, ali kraj tjedna čini se savršen za eksperimentiranje s nečim novim, slatkim. Palačinke su ‘go to’ odabir koji pali baš uvijek. O njihovoj svestranosti govori i činjenica da gotovo svaka zemlja ima svoj način pripreme, a inspiraciju za današnji desert pronašli smo u Nizozemskoj. Za minijaturnu verziju poznatiju kao poffertjes možda ste već i čuli, a ova varijanta malo je drugačija i puno spretnija za pripremu.
Velika rustikalna palačinka osvojit će sve prisutne, a iako se priprema s gotovo istim sastojcima kao i one na koje smo navikli, nizozemske palačinke razlikuju se po načinu pripreme. Divna ljetna poslastica na hrskavom tijestu s uvinutim rubovima nadjevena karameliziranim breskvama upravo je savršen obrok za kraj dana. Poigrajte se bobičastim voćem, sladoledom, šećerom u prahu, javorovim sirupom i grčkim jogurtom za serviranje i uživajte u novom najdražem slatkom zalogaju.
Hrskave nizozemske palačinke
Sastojci:
- 1/2 šalice glatkog brašna
- 1/2 šalice punomasnog mlijeka
- 2 jaja
- 1 žlica šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlice maslaca
- 1/2 limenke kompota breskvi
- 2 žlice javorovog sirupa
Upute:
Brašno, jaja, šećer, vaniliju i mlijeko ubacite u multipraktik pa pulsirajte dok se tijesto ne poveže. Ostavite ga da odstoji 20ak minuta, a zatim željeznu tavicu s debelim dnom stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Dodajte maslac i protresite tavicu da se cijelo dno natopi, sipajte smjesu za palačinke. Pecite 20ak minuta dok palačinka ne postane zlatna, a rubovi uvrnuti. U međuvremenu na tavici s malo javorovog sirupa karamelizirajte breskve iz kompota dok ne puste sok koji se treba reducirati, slijepiti, a breskve će postati rumene. Nizozemske palačinke poslužite iz tavice dekorirajte breskvama, jogurtom i zaslađivačem po izboru.
Foto: Instagram (@rosana_guay, @songofhouse)