Specijalizirani lokal pod nazivom Kooks Creamery u posljednje vrijeme privlači pažnju velikog broja korisnika društvenih mreža. Razlog za to je vrlo jednostavan – ovo mjesto populariziralo je kolačiće koje smo zbog neodoljivog izgleda i mi odmah poželjeli probati.
Lava cookies omiljena su poslastica svim sladokuscima zato što kombiniraju tri stavke – sladoled koji je hladan, čokoladnu lavu koja je topla i kremasta, te kolačiće koji su mekani. Ova slastica postoji u više varijacija i može zadovoljiti gotovo svačiji ukus. Ipak, jedini problem je što se popularni lokal nalazi – u Singapuru.
Međutim, to nas neće spriječiti da ih ipak probamo spremiti kod kuće. Iako obožavamo sitne kolače poput medenjaka i kolačića s kikiriki maslacem, ovaj put za desert pripremamo nesvakidašnje lava cookies po uzoru na originalne. A ako i vi želite da učinite isto – ovaj recept je za vas.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Sastojci
- 220 g maslaca
- 200g smeđeg šećera
- 130g bijelog šećera
- jedno jaje
- žlica ekstrakta vanile
- 360 g brašna
- pola žlice sode bikarbone
- žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- čokoladni namaz po izboru
- sladoled od vanilije
Priprema
Nakon što ste na laganoj vatri otopili maslac, dodajte u njega smeđi i bijeli šećer. Zatim u smjesu umutite jedno jaje i ekstrakt vanilije, a potom i sastojke koje ste prethodno sjedinili – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Tijesto pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko dva sata.
Nakon što se tijesto ohladilo, izvadite ga iz hladnjaka i pećnicu zagrijte na 190 °C. Od dvije žlice testa, koristeći prste, napravite oblik diska u čije središte ćete staviti čokoladni namaz, ili kockice čokolade. Oko čokoladnog punjenja obmotajte tijesto tako da dobijete izgled loptice.
Postupak ponavljajte sve dok ne iskoristite cijelo tijesto. Pecite kolačiće dok ne porumene, ali pazite da se ne zapeku u potpunosti. Za to će vam biti potrebno svega 10-15 minuta. Lava cookies servirajte sa sladoledom od vanilije.
Članak je preuzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@reviewbyruchira, @yumszee, @whatsinmytum)