Tikvice su jedan od najčešćih sastojaka ljetnih ručkova, a jasno nam je i zašto. Bilo da ih pripremate pohane, grilane na roštilju ili pečene u pećnici, svako ima svoju omiljenu verziju. Punjene tikvice nesumnjivo su jedan od najčešćih načina na koji ih pripremamo, barem u našoj kuhinji. Kada je reč o punjenju, tu se mogu naći različiti sastojci, ovisno o tome koje okuse volite.
Sastojci
- 5 tikvica
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 mlada luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica svježeg origana
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 250 grama ricotta sira
- 50 grama parmezana
- 50 grama sušenih rajčica
- 60 grama krušnih mrvica
Priprema
Tikvice prerežite na pola po dužini pa žlico izdubite sredinu. To što ste izdubili uitnite pa prepržite na tavi s maslinovim uljem, mladim lukom i češnjakom nekoliko minuta. Maknite s vatre pa pomiješajte s ostalim sastojcima, dodajući najprije dvije vrste sira, zatim sušene rajčice i krušne mrvice, pa začinite. Sastojke dobro promiješajte kako bi se sjedinili u kremastu smiesu. Žličicom napunite izdubljene tikvice kremastim punjenjem, pa poredajte tikvice na pleh prethodno obložen papirom. Preko možete dodati još naribanog sira ako želite izraženiji okus, pa poprskajte maslinovim uljem. Tikvice pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20-25 minuta. Uživajte!
Foto: Instagram @theplantbasedschool