Nakon zimskih praznika koji su protekli u tonu blagdanskog prejedanja i najfinijih delicija, razmišljanje o doručku mnogima nije na listi prioriteta. No, da je doručak najvažniji obrok u danu dobro je poznato. Novogodišnje odluke često se odnose upravo na pozitivne prehrambene navike, stoga je odlično vrijeme da ih i počnete provoditi. Kako bi vas dodatno motivirali, pronašli smo recept za danski monkey-bread kojeg jednostavno morate isprobati. Jedna od najvažnijih točaka poznatog hygge koncepta, kojeg su Danci vrlo dobro brendirali je definitivno uživanje u hrani. Točnije, guštanje u obrocima koji hrane dušu i tijelo te u zimskim mjesecima pružaju okrjepu u svakom zalogaju. Monkey-bread je doručak po mjeri hedonista, a što vam je potrebno za pripremu ove slastice, doznajte u nastavku.
Monkey-bread za slatki doručak
Danske delicije u svijetu su poznate i cijenjene, a izgledom i prepoznatljive. Peciva su najčešće slagana u slojevima, pletenicama i rolicama. Ukrašena su šarenim pekmezima i kremastim pudinzima, a nerijetko i jajima. Monkey-bread ima nekoliko varijacija, a za doručak je posebno popularna ona s jabukama i orašidima, preliven karamel umakom. Zahtjeva nešto više pripreme od uobičajenog deserta, no trud će se isplatiti, a u monkey-bread deliciji uživat ćete još danima.
Recept
Sastojci za tijesto:
- 250ml toplog mlijeka
- 2 žličice suhog kvasca
- 30g smeđeg šećera
- 550g brašna
- 1/2 žlice soli
- 40g maslaca
Sastojci za nadjev od jabuka:
- 15g maslaca
- 2 velike crvene jabuke
- 1 žličica cimeta
Sastojci za karamel umak:
- 100g smeđeg šećera
- 100ml soka od jabuke
- 2 žlice maslaca
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
** sjeckani orasi i pekan orasi, maslac, šećer i cimet
Upute:
U zdjeli sjedinite toplom mlijeko i kvasac i ostavite sa strane nekoliko minuta da se aktivira. Zatim sve sastojke za tijesto umijesite zajedno, barem 10 minuta i formirajte kuglu. Ostavite tijesto prekrivno plastičnom folijom da se digne, barem jedan sat. U međuvremenu pripremite sve za nadjev tako da jabuke nasjeckate na kockice. Na putru zajedno s ostalim sastojcima ih pecite u tavici dok ne omekšaju. U drugom lončiću pripremite umak tako da šećer i 50ml soka na laganoj vatri neprestano miješate dok se sav šećer ne otopi. Kada poprimi smeđu boju maknite s vatre te umiješajte ostale sastojke uz neprestano miješanje.
Monkey-bread možete peći u kalupu za kuglof ili nekom dubljem limu za pečenje po želji. Rastopite **maslac, a šećer i cimet izmiješajte u zdjeli. Od tijesta trgajte i formirajte kuglice veličine šljive, umočite u maslac, a zatim u mješavinu šećera i cimeta. Slažite ih na dno kalupa, zatim dodajte sloj jabuka pa nekoliko žlica karamel umaka i tako do vrha dok sve ne potrošite. Malo umaka ostavite za posluživanje. Prekrijte monkey-bread i ostavite ga pola sata, a za to vrijeme uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite ga 30-40 minuta na 180 stupnjeva, a prije posluživanja prelijte ostatkom karamel umaka i sjeckanim orašidima.
Foto: Instagram