Iako vjerujemo da vam je kolača već pomalo dosta nakon Božića, ovaj čokoladni bio je predobar da bismo ga preskočili. Ovaj kolač, inspiriran je spojem čokolade i naranče te sticky toffee teksture i pruža idealnu kombinaciju bogatstva čokolade i osvježavajuće citrusne note. Još jedna prednost je što je ovaj recept jednostavan za pripremu. Potrebni su vam osnovni sastojci i samo jedna posuda. Uz to, prilagođen je i veganima jer ne sadrži jaja ni mliječne proizvode, ali se lako može modificirati prema vašim potrebama. Recept za ovaj sticky čokoladni kolač pronašli smo na Instagram profilu @recipebyrosie, čiji deserti odišu kreativnošću i jednostavnošću.
Recept za sticky čokoladni kolač s narančom
Sastojci:
Za koru
- 200 g brašna s praškom za pecivo
- 100 g svijetlog smeđeg šećera
- 50 g tamnog smeđeg šećera
- 150 g sjeckanih datulja
- 200 ml biljnog jogurta
- kora i sok jedne naranče
Za umak
- 100 g biljnog maslaca
- 150 g smeđeg šećera (kombinacija svijetlog i tamnog)
- 200 ml biljnog vrhnja
- sok dvije velike naranče
Priprema:
Kora
Uključite pećnicu na 180°C i pripremite pleh za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte brašno, oba tipa šećera i sjeckane datulje. Dodajte biljni jogurt, sok i koru naranče pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite sve na plahe za pečenje i pecite oko 25–30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno, ako izađe suha, gotovo je.
Krema
U posudi na srednjoj temperaturi otopite biljni maslac. Dodajte šećer i neprekidno miješajte dok se ne rastopi i smjesa postane glatka. Dodajte biljno vrhnje i sok od naranče pa nastavite kuhati dok se krema ne zgusne.
Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i prelijte toplom kremom. Ostavite da odstoji desetak minuta kako bi kolač upio sve okuse. Poslužite toplo uz kuglu sladoleda od vanilije ili malo šlaga.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
* Tekst je preuzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@recipebyrosie, @ben.tish, @lunaisabellaa)