Recept za sticky čokoladni kolač koji se savršeno sljubljuje s kuglicom sladoleda
Recept za sticky čokoladni kolač koji se savršeno sljubljuje s kuglicom sladoleda

Recept za sticky čokoladni kolač koji se savršeno sljubljuje s kuglicom sladoleda

Iako vjerujemo da vam je kolača već pomalo dosta nakon Božića, ovaj čokoladni bio je predobar da bismo ga preskočili. Ovaj kolač, inspiriran je spojem čokolade i naranče te sticky toffee teksture i pruža idealnu kombinaciju bogatstva čokolade i osvježavajuće citrusne note. Još jedna prednost je što je ovaj recept jednostavan za pripremu. Potrebni su vam osnovni sastojci i samo jedna posuda. Uz to, prilagođen je i veganima jer ne sadrži jaja ni mliječne proizvode, ali se lako može modificirati prema vašim potrebama. Recept za ovaj sticky čokoladni kolač pronašli smo na Instagram profilu @recipebyrosie, čiji deserti odišu kreativnošću i jednostavnošću.

Recept za sticky čokoladni kolač s narančom

Sastojci:

Za koru

  • 200 g brašna s praškom za pecivo
  • 100 g svijetlog smeđeg šećera
  • 50 g tamnog smeđeg šećera
  • 150 g sjeckanih datulja
  • 200 ml biljnog jogurta
  • kora i sok jedne naranče

Za umak

  • 100 g biljnog maslaca
  • 150 g smeđeg šećera (kombinacija svijetlog i tamnog)
  • 200 ml biljnog vrhnja
  • sok dvije velike naranče

Priprema:

Kora

Uključite pećnicu na 180°C i pripremite pleh za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte brašno, oba tipa šećera i sjeckane datulje. Dodajte biljni jogurt, sok i koru naranče pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite sve na plahe za pečenje i pecite oko 25–30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno, ako izađe suha, gotovo je.

Krema

U posudi na srednjoj temperaturi otopite biljni maslac. Dodajte šećer i neprekidno miješajte dok se ne rastopi i smjesa postane glatka. Dodajte biljno vrhnje i sok od naranče pa nastavite kuhati dok se krema ne zgusne.

Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i prelijte toplom kremom. Ostavite da odstoji desetak minuta kako bi kolač upio sve okuse. Poslužite toplo uz kuglu sladoleda od vanilije ili malo šlaga.

* Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@recipebyrosie, @ben.tish, @lunaisabellaa)

Učitati još
Zatvori