Obožavamo hladan sok od bazge – donosimo jednostavan recept za domaći sirup
Obožavamo hladan sok od bazge – donosimo jednostavan recept za domaći sirup

Obožavamo hladan sok od bazge – donosimo jednostavan recept za domaći sirup

Sezona najdivnijeg cvijeta u punom je jeku – od mirisne, nježne bazge rade se sokovi, čajevi, pa čak i alkoholna pića, kolači i domaći sladoledi, a za većinu recepata koristi se domaći sirup. Nekad su ga radile bake i mame, a sada je vrijeme da ga svi usvojimo. Recept je vrlo jednostavan, trebat će vam samo nekoliko sastojaka, a savršeno je ukusan i u frižideru vam može stajati čak do dva mjeseca! Jednom kada je sirup gotov, možete ga koristiti za sok, za gin tonic ili druge fine, slatke kreacije!

Sastojci za sirup od bazge

  • 15 cvjetova bazge
  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • 2 limuna
  • 20 g limunske kiseline

Postupak:

  • Dodajte kriške limuna i cvjetove bazge u veliki lonac ili veliku staklenku s poklopcem veličine najmanje 2 litre.
  • U poseban lonac dodajte šećer, vodu i limunsku kiselinu i pustite da prokuha (pazite da se sav šećer otopi).
    Limune i cvjetove bazge polako prelijte šećernim sirupom i dobro promiješajte da se sjedine.
  • Ostavite smjesu na sobnu temperaturu i pokrijte poklopcem (pazite da je hermetički zatvoreno, po potrebi koristite plastičnu foliju).
    Ostavite smjesu da odstoji 48 sati, miješajući nekoliko puta svaki dan.
  • Nakon 48 sati smjesu procijedite kroz cjedilo i gazu kako biste uklonili sve nečistoće. Ostat će vam čist sirup koji je blago žute boje.
  • Ovaj sirup dodajte u lonac i zakuhajte. Smanjite vatru tako da smjesa lagano vrije oko 10 minuta.
    Vrući sirup dodajte u pripremljene staklenke ili boce za konzerviranje ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 2 mjeseca.
Učitati još
Zatvori