Talijanska pizza omiljen je specijalitet diljem svijeta. Iako je originalna verzija iznimno jednostavna, danas ju možete jesti u najrazličitijim kombinacijama. Svaka zemlja prilagođava ju svojoj kulturi, a s obzirom na rastući trend vegetarijanstva i vegana, pojavile su se i vjerodostojne inačice. Lisnata pizza idealan je izbor za party snack, gledanje omiljenih filmova i serija, ali i kao kompletan obiteljski obrok. U nastavku potražite recept za hrskave, sočne zalogaje koji će nestati za čas.
Hrskava pizza i tijesto koje baš uvijek uspije
Tijesto za pizzu najsloženiji je dio pripreme. Čak i vrhunskim kuharima ponekad ne ispadne tanko i sočno, kakvo bi zaista trebalo biti. Mnogo elemenata igra ulogu u pečenju, sastojcima, sobnoj temperaturi, valjanju tijesta.. Pizza na lisnatom tijestu rješava sve zavrzlame i probleme. Gotova je u trenu i ispada fino baš svaki put. Sočni zalogaji idealna su grickalica za druženje s prijateljima, na vama je samo da izaberete nadjev po želji. Kako bi hometainment podigli na višu razinu, pripremite ju u kalupima za muffine ili limu za pečenje s oblikom. Za ovaj recept koristili smo sezonske namirnice, ako ih nemate, iskoristite sve što vam dođe pod ruku i zapecite na lisnatom tijestu.
Brzi recept sa sezonskim namirnicama
Sastojci:
- lisnato tijesto ( količina ovisi o limu za pečenje)
- 1 žuti luk
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 bundeve
- 200g feta sira
- 3 šake svježeg špinata
- 1 žličica bosiljka i origana
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 2 žlice sjeckanih zelenih maslina
- 5 žlica maslinovog ulja
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Lisnato tijesto izvadite iz zamrzivača i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi opustilo. Luk narežite na tanke trakice i karamelizirajte na posebnoj tavici s malo ulja, podliti po potrebi. Ostalo povrće nasjeckajte, začinite maslinovim uljem i začinima te na tavi prodinstajte. Na lim za pečenje stavite papir te tijesto s par kapi nauljite, a možete ga premazati i jajem. Pecite ga 10ak minuta na 180 stupnjeva do zlatne boje. Izvadite iz pećnice, raspodijelite nadjev (ocijedite tekućinu ako je ima), masline i rukama razmrvljeni feta sir te vratite u pećnicu na još 5-10 minuta. Poslužite toplo.
Foto: Instagram