O blagotvornom djelovanju ružmarina smo do sada već govorili. Koristili smo ga uglavnom u beauty segmentu, a ovog puta posvećujemo mu se u gastro svijetu. Na Instagram profilu Nine Parker, veoma popularne gastro influenserice, pronašli smo recept za slani kolač s ružmarinom i maslinovim uljem. Iako zvuči neobično, uvjeravamo vas da je ovaj recept idealna opcija za ljetne dane u kojima niste sigurni što biste pripremili, a potrebna vam je inovacija.
Recept za slani kolač s ružmarinom i maslinovim uljem
U svojoj popularnoj One bowl cakes seriji recepata na Instagramu, Nina Parker je odlučila predstaviti jednostavan recept za slani kolač s ružmarinom. Naime, kako ona navodi, ovo joj je bio jedan od najtraženijih recepata. S obzirom na to da ne sadrži puno šećera, često je omiljeni izbor svih onih koji paze na zdravlje.
Sastojci
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 100 g šećera u prahu
- 70 g meda
- tri srednja jaja i dva srednja žumanjka
- 200 g mljevenih badema
- 100 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- kora od tri naranče
- kora od pet limuna
- 100 g jogurta
Za sirup:
- 150 ml limunovog soka + sok od naranče (oko četiri limuna + jedna naranča)
- 120 g šećera
- tri žlice listića ružmarina
- dvije žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrijite pećnicu na 170 stupnjeva.
- Podmažite kalup u kojemu ćete peći kolač.
- Uzdjelu dodajte jaja, ulje, med i šećer i umutite ih. Zatim umješajte bademe, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, naranče i limunovu koru. Zatim dodajte i jogurt.
- Prebacite u kalup za pečenje. Pecite 50 minuta na sredini pećnice.
- Dok se kolač peče, dodajte šećer i sok od limuna/naranče u zdjelu i umješajte ih.
- Postavite lončić na srednje jaku vatru, dodajte dvije žlice maslinovog ulja i ružmarina. Zagrijavajte par minuta.
- Na kratko ubacite ružmarin u sirup, a potom ga izvadite ili procjedite.
- Vrući kolač prelijte sirupom i ostavite da se upije. Kolač poslužite još topao ili rashlađen na sobnu temperaturu.
Preuzeto s journal.rs
Foto: Instagram: @antoninaparker, @hermionespantry, @eatcuteblog