U ovo blagdansko razdoblje nema ništa ljepše od stvaranja tradicionalnih božićnih kolača. Među mnoštvom slatkih delicija koje obogaćuju stolove posebno mjesto zauzimaju raspucanci. Ovi jedinstveni keksići, poznati po svojoj hrskavoj teksturi i blagom okusu, donose toplinu i radost svakom domu tijekom blagdana. Tijekom pečenja, raspucanci postaju hrskavi izvana, dok ostaju mekani i sočni iznutra. Kako bi vam svaki puta uspjeli, donosimo provjereni recept.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Božićni raspucanci
Sastojci:
- 60 g maslaca
- 220 g tamne čokolade (može se kombinirati 100 g mliječne i 120 g tamne čokolade)
- 100 g smeđeg šećera
- 1 burbon vanilija šećer ili 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Postupak:
Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari i pustite da se ohladi.
Jaja sa šećerom i vanilija šećerom miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Lagano dodajte smjesu čokolade i maslaca pa brašno s praškom za pecivo i soli. Sve dobro izmiješajte rukama pa stavite u hladnjak na minimalno 3 sata kako bi se smjesa dobro stisnula.
Nakon što ste izvadili smjesu iz hladnjaka, pećnicu zagrijte na 180°C, a lim za pečenje obložite papirom. Malom žličicom vadite smjesu, oblikujte loptice među dlanovima i uvaljajte ih u šećer u prahu (obilno, neka se dobro zabijele). Slažite kuglice na lim za pečenje i pecite ih 10 minuta. Pustite ih da se ohlade i spremni su za jelo!
Foto: iStock