

Konferencija Raise the Bar, koja omogućuje razmjenu znanja i iskustava te snažnije povezivanje domaćih i stranih stručnjaka iz HoReCa sektora, održana je osmi put u prostoru Laube. Vlasnici i voditelji restorana, barova i kafića te chefovi, barmeni i ugostitelji iz cijele regije od vodećih su svjetskih stručnjaka doznali kako održivost može doprinijeti razvoju njihovoga poslovanja te kako dospjeti na najuglednije liste u industriji kao što su MICHELIN i The World’s 50 Best Bars.


Sudionici dvodnevne konferencije ujedno su imali priliku nazočiti jedinstvenome regionalnom natjecanju barmena u kojem su snage odmjerili Nebojša Lazarević i Vice Damjanović, finalisti prvog kruga natjecanja koje je održano u utorak 19. ožujka.

Predavanje jednog od najboljih barmena svijeta
Posebno dojmljivo bilo je predavanje Alexa Kratene, suosnivača Muyu liqueurs i londonskog bara Tayēr + Elementary. Alex je u svome predavanju ispričao kako se odlučio na osnivanje vlastitoga bara nakon što je, kao glavni barmen Artesiana u Londonu, zajedno sa svojim timom četiri godine zaredom zaslužio priznanje World’s Best Bar. Nakon što je dostigao vrhunac svoje karijere, odlučio je otputovati u džunglu, a ona ga je ‘spustila na zemlju’ i pokazala mu da ne zna dovoljno. Tada je shvatio da sav zarađeni novac treba ulagati u sebe, edukaciju i istraživanje te da nikada ne treba stati, pogotovo ne kada si na vrhu.

„Odličan proizvod i brzina više nisu dovoljni – sve je u osjećaju. Ljudi žele biti viđeni, žele se osjećati dobrodošlima i traže osjećaj pripadnosti. Ako to možete omogućiti u svojoj lokalnoj zajednici, ostat ćete relevantni“, zaključio je Alex.


Tko je najbolji?
Nakon predavanja jednog od najvećih znalaca o miksologiji i poslovanja barova, uslijedio je najuzbudljiviji dio dana – finale regionalnog natjecanja barmena Raise the Bar Competition u kojem su sudjelovali barmeni iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. U prvome krugu natjecanja žiri, u kojemu su se Alexu Krateni pridružili glavni predavač Akademije Raise the Bar i suvlasnik zagrebačkoga bara Peaches & Cream Dominik Bečvardi, član globalnoga tima tvrtke Monin na poziciji Advocacy Brand Managera Mišel Posavac te osnivač splitskog koktel bara Bar Sistema i suvlasnik Strings bara Anteo Ivanišević, odlučio je da su mjesto u finalu zaslužili Nebojša Lazarević iz Banja Luke i Vice Damjanović iz Splita.
U superfinalu svaki od finalista imao je 20 minuta da se istakne u pripremi i posluživanju koktela, komunikaciji s gostima te upravljanju vremenom, a prema ocjenama članova žirija titulu najboljega barmena u regiji te nagradu od 10.000 eura zaslužio je Nebojša Lazarević. S Nebojšom smo razgovarali netom nakon što mu je uručena nagrada.


Iskustvo je najbolji učitelj
- Po prvi puta je održano regionalno natjecanje barmena Raise the Bar Competition, a ti si proglašen najboljim. Koji su tvoji prvi dojmovi?
Veličina i kvaliteta produkcije ovog eventa su nevjerojatni. Svakako, nismo vidjeli ovako nešto nikada u regiji. Zadovoljan sam. Skupilo se jako puno kvalitetnih barmena i mislim da je odlučivao i faktor sreće – tko se u kojem trenutku sucima najviše svidio…
- Sigurno te nešto više od sreće izdvojilo od drugih natjecatelja.
Iskustvo je presudilo. Već 17 godina radim u bar industriji i sudjelujem na brojnim tasting natjecanjima. I ovdje sam najviše bodova osvojio nakon što je žiri kušao moje koktele. Iako, nisam bio loš ni u bar battle speed izazovu. Sve je nekako išlo na iskustvo.


Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Rast se mora uvijek iznova birati
- Finale je bilo napeto – morao si pripremiti četiri koktela, između ostalog i za jednog od najboljih barmena svijeta Alexa Krateni. Je li bilo treme?
Alexov rad pratim više od desetljeća i nisam imao tremu pred njim. Više me hvatala tjeskoba zbog publike koja sve to gleda, ali kada smo se opustili i krenuli pričati viceve, krenulo je na bolje.
- Za publiku koja te ne zna i tek te treba upoznati, možeš li objasniti koja je tvoja glavna filozofija pri kreiranju koktela?
Volim klasične koktele, na primjer Old fashioned, i pri edukaciji mlađih barmena, uvijek na to stavljam fokus. Gdje god da radim, u hotelima, resortima, barovima, težim tome da moja ekipa zna sve osnove u bilo kojem trenutku. Sve ostalo je nadogradnja, mašta i kreacija. Bez baze nema ništa.
Kao i kod pizze, tijesto je osnova i treba ga znati dobro napraviti. Sve ostalo što stavljate na njega je bonus. Mora postojati neki standard kuće, i kad jednog barmena nema, ne smije se osjetiti razlika u kvaliteti. Zato forsiram klasične koktele i osnovno znanje o njima.

- Gdje trenutno radiš, gdje te se može naći?
Uglavnom sam na relaciji Podgorica – Banja Luka. Vodim barsku školu koja se zove Bar Akademija već 14 godina. Počeli smo iz Banja Luke, a kad sam se zbog posla preselio u Tivat, nastavili smo tamo, pa smo se proširili na Podgoricu, Mostar, a imali smo i jedan mali ‘izlet’ u Berlin, ali nas je pandemija zaustavila. Svakako, vraćamo se i tamo i educiramo mlade barmene jer u tome je ključ uspjeha.

Priznanje mladim profesionalcima
Uz proglašenje najboljega barmena, Coca-Cola HBC Adria je u sklopu konferencije odala priznanje mladim profesionalcima koji su prošle godine uspješno završili Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program namijenjen barmenima, baristima i konobarima. Do sada je Akademiju završilo 77 polaznica i polaznika, od kojih većina radi u ponajboljim barovima i restoranima u Hrvatskoj te koji će zasigurno dati svoj doprinos daljnjem razvoju ugostiteljskog sektora.
Foto: Sanja Jagatić i PR