Tart od najboljeg prhkog tijesta, punjen prekrasnom kremom od kokosa, ukrašen jagodama i Raffaello pralinama. Moram vam priznati da se svima sviđa i da se teško zaustaviti samo na jednom komadu, kaže Tonka Radić Čobanov koja je s nama podijelila recept.
Raffaello tart s jagodama
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 120 g ohlađenog maslaca izrezanog na kockice
- 60 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 2 – 3 žlice hladne vode
Pšenično brašno prosijte, dodajte maslac, šećer, sol, hladnu vodu i umijesite (možete koristiti i mikser). Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30-60 minuta.
Sastojci za kremu od kokosa:
- 400 g mascarponea, ohlađenog
- 400 g konzerviranog kokosovog mlijeka (kokosovo mlijeko ohladite u hladnjaku 24 sata prije pravljenja kreme)
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 vanilin šećer ili 1 žličica paste od vanilije
- 1 žlica likera od kokosa (ako nemate, možete i izostaviti)
- 3 žlice kokosovih mrvica
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
Ohlađeno kokosovo mlijeko pažljivo izvadite iz hladnjaka, u posebnu posudu ulijte kokosovu vodu (neće nam trebati u receptu, možete je koristiti npr. za smoothie). Gustu kokos kremu izvadite iz limenke i stavite u zdjelu miksera. Dodajte mascarpone, vanilin šećer/vanilin pastu, šećer u prahu, liker od kokosa i kokosove mrvice, pa tucite dok smjesa ne postane glatka i gusta. Ne tucite predugo da se krema ne zgruša, samo dok se sastojci ne sjedine.
Kalup za tart promjera 24 cm namažite maslacem i pospite pšeničnim brašnom, a višak brašna otresite. Ohlađeno tijesto razvaljajte na oko 3 mm debljine i obložite njime formu. Ponovno ohladite u hladnjaku 30 minuta. Pecite u ugrijanoj pećnici na 180 °C dok tijesto ne porumeni, desetak minuta. Na ohlađeno tijesto stavite kremu, ukrasite jagodama i pospite kokos mrvicama.
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov