Arhitektica iz Zagreba pravi funky kolače koji su nas osvojili. Fermentirana torta radi se čak mjesec dana
Zagrebačka arhitektica Irena Bakić baš se dobro zabavlja u kuhinji! Njena ljubav prema slasticama, kreativnost i sklonost eksperimentiranju doveli su je do ideje da pokrene radni trokut, mjesto iz kojeg izlaze funky deserti (fermentirani, voćni, neobični), kao i oni klasičnih okusa (ali, s malim twistom). Naizgled jednostavni kolačići kao i fermentirana torta bili su nešto najbolje što smo probali ovih blagdana, zato smo poželjeli otkriti više o Ireni i procesu njihove izrade!
Više od kuhinje
- Što je Radni trokut? Je li riječ o svojevrsnoj eksperimentalnoj pekarnici?
Radni trokut je moja kuhinja i svačija kuhinja, a naziv je posveta mojem arhitektonskom odgoju. Volim pojam i prostor kuhinje, zanimljiva mi je iz raznih perspektiva: slastičarske, arhitektonske, dizajnerske, feminističke, kulture svakodnevice. Puno sam razmišljala o imenu svog projekta (malo mi je čak i neugodno koliko), ali htjela sam nešto što je univerzalno. Uvijek u domu postoji kuhinja, uvijek se u njoj okupljamo i radimo. Profil sam pokrenula ove jeseni jer sam htjela malo konkretnije dokumentirati sve što radim. Voljela bih da to postane stvarno mjesto rada, susreta, učenja i uživanja u hrani.
Poslužit ću se fakultetskim trikom (oprostite mi na pretencioznosti) i nazvati taj koncept slastičarnica+.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
- Završila si arhitekturu. Radiš li još uvijek u struci ili si se potpuno posvetila Radnom trokutu?
Odlučila sam da želim sve! Imam raznolike interese, vjerujem da su kompatibilni jer su unutar mene. Trenutno sam većinu energije usmjerila na radni trokut, ali nisam napustila arhitekturu, niti mi se zamjerila; volim taj svijet i kanim o(p)stati u njemu u okvirima koji mi odgovaraju. Također uživam u crtanju i ilustraciji. To je i prirodno postalo dio radnog trokuta: uvijek crtam ono što radim.
Duboko vjerujem da su najobičnije stvari najljepše.
Život u Helsinkiju
- Kada se rodila ljubav prema izradi slastica?
Kad smo kod ljubavi, moram spomenuti svoju finsku godinu: dio diplomskog studija arhitekture odradila sam u Helsinkiju, gdje sam ljeto provela radeći u finskoj sauni. Tamo sam spontano počela kuhati i peći kolače, pa je tako nastala ‘saturday cake’ tradicija u sauni. To je bilo moje prvo iskustvo kuhanja za druge, baš sam uživala i bilo mi je super da ljudi žele jesti moje kolače (i platiti za njih!). Mislim da čak to mogu definirati kao začetak ove ideje.
Sezonalnost je uvijek u trendu
- Koja je tvoja filozofija pri izradi keksića i torti? Čime se najviše vodiš pri stvaranju?
Svi su kreativni procesi nalik jedan drugome: trebaš prevaliti put od ideje do realizacije, putem rješavaš probleme i uspostavljaš hijerarhiju vrijednosti.
Fermentirano čudo
- U ponudi imaš doista ukusnu fermentiranu voćnu torticu. Po čemu je posebna i koliko ti je trebalo eksperimentiranja s fermentacijom da bi postigla željeni okus?
- Je li to proizvod na koji si najviše ponosna? Ima li još fermentiranih proizvoda u ponudi?
Kad poželite naručiti Irenine slatke proizvode koji nastaju u radnom trokutu, to možete učiniti putem Instagram i Facebook stranice, ili preko emaila radni.trokut@gmail.com.