Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njezinih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti. Listopad je posebno obilježen narančastom bojom, a kamo god se okrenemo, bundeve nas okružuju, u interijerima i na tanjuru. A s prvim hladnijim danima kreće vrijeme za najfiniju jesensku kavu – naravno, riječ je o popularnoj pumpkin spice latte.
Kavu s dodatkom muškatne tikve i začina popularizirao je američki Starbucks, a nije trebalo dugo da se proširi po cijelom svijetu i stigne do naših krajeva. Pumpkin spice latte neformalno je proglašena službenim pićem jeseni jer nas asocira na sve ono što volimo god ovog godišnjeg doba. Kombinacija okusa koja uključuje mliječne masti, šećer, kavu, cimet, klinčić i muškatni oraščić posebno je privlačna okusnim pupoljcima zbog čega se rijetko zaustavimo na samo jednoj šalici.
Gdje probati pumpkin spice latte?
Ovaj popularni napitak svake se jeseni pojavi u ponudi određenih kafića u Zagrebu. Jedan od njih je Cat Caffe, koji osim pumpkin spice latte nudi još nekoliko ukusnih jesenskih napitaka. Pumpkin spice vruća čokolada, Pumpkin smash koktel, Poison apple koktel i Apple pice cheesecake vruća čokolada čekaju vas na adresi Kušlanova 6.
Karibu Kaaawa još je jedno cozy mjesto u gradu na kojem možete popiti vrhunsku kavu. Ako ste ljubitelj pumpkin spice lattea, onda svakako isprobajte njihovu verziju ovog mirisnog i aromatičnog napitka od kave i sirupa od bundeve kojeg ovih dana možete pronaći na adresi Ozaljska 34.
Jesensku kavu pripremite i kod kuće
Pumpkin spice latte možete vrlo jednostavno pripremiti i kod kuće. Za pripremu će vam trebati 10-ak minuta, a u nastavku doznajte koji su vam sve sastojci potrebni i detaljan postupak kuhanja.
Sastojci:
- šalica skuhane kave (jačine i vrste po izboru)
- šalica mlijeka
- 2-3 žlice pirea od muškatne (butternut) bundeve*
- 1-2 žlice javorovog sirupa (regulirajte količinu po želji)
- mješavina pumpkin spice začina po želji (omjeri za pumpkin spice začin koji možete držati u teglici: 4 žlice cimeta, 2 žličice muškatnog oraščića, 2 žličice đumbira, 1 žličica pimenta, 1 žličica klinčića)
- mrvica ekstrakta vanilije
*Pire od bundeve
Pečenje: Presijecite bundevu na pola i očistite ju od koštica. Stavite peći na 200 stupnjeva, pa kad omekša uklonite koru i izmiksajte meso u blenderu do konzistencije pirea. Kuhanje: Pire od bundeve možete dobiti i kuhanjem. Prvo ogulite bundevu i narežite ju na manje kockice. Zatim ju kuhajte sve dok ne omekani, nakon čega ju ocijedite i izmiksajte u blenderu.
Priprema:
Skuhajte kavu te razdijelite količinu u dvije šalice. U lončiću zagrijte mlijeko te mu dodajte pire od tikve, začine, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Snažno miješajte dok se ne zapjeni kako bi kava kasnije bila što kremastija i laganija pa razdijelite u obje šalice. Na vrh možete dodati šlag ili uživati i bez njega.
Foto: Unsplash, Pexels, Instagram