Iskričavo, pjenušavo vino specifičnog okusa koje je proslavilo talijansku regiju Venetto, odavno je zauzelo prva mjesta na ljestvici omiljenih ljetnih pića. Riječ je o opojnom proseccu čije blještavilo osvaja ljetne trenutke za uživanje. Čini se kako se tajna popularnosti ovog vina krije u aromatičnoj sorti grožđa od koje je napravljeno. Ispijanjem prosecca prožimaju se okusi citrusa, dunje i jabuka, a osjećaj koji ostaje nakon peckave pjenušavosti prava je ljetna razonoda za nepce i okusne pupoljke.
Ono što prosecco također čini neodoljivim je njegova sposobnost transformacije u kombinaciji s različitim okusima, voćnim sirupima i pićima. Kako bi ljeto bilo još zabavnije možete mu dodati prosecco u kreativnim kombinacijama.
Ukoliko se želite nagraditi elegantnim okusima, razmislite o proseccu. A ako imate za cilj prirediti profinjeno druženje ili event na kojemu želite ostaviti samo najbolje dojmove, nekoliko recepata s proseccom će poslati jasnu poruku u vaše ime.
Ružmarin-grejp prosecco
- 2 šalice svježe iscijeđenog soka od grejpa
- 2 šalice šećera
- prstohvat soli
- nekoliko kapi limunovog soka
- vanilin šećer
- 2 grančice ružmarina (plus za dekoraciju koliko želite)
- prosecco
Lagano pomiješajte sok od grejpa, šećer i sol. Nastavite zagrijavati dok se količina ne smanji na otprilike 2 i pol šalice. Procijedite sirup od grejpa. Dodajte sok od limuna i vanilije i promiješajte dok se ne sjedini. Dodajte 2 grančice ružmarina u sirup. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Izvadite grančice ružmarina prije posluživanja. Ulijte sirup od grejpa u staklenke – 1/4 je sasvim dovoljna. Do vrha napunite proseccom i dodajte led. Poslužite sa svježim grančicama ružmarina.
Prosecco margarita
- 1dl tequile
- 1dl likera od naranče
- 2dl limunade
- šećer
- prosecco
- sol
Pomiješajte 1 šalicu šećera i 1 šalicu vode. Stavite kuhati miješajući dok se šećer ne otopi. Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak. U malu posudu dodajte tequilu, liker nod naranče, svježi sok od limuna. Pripremite ovu smjesu barem nekoliko sati prije posluživanja margarita i stavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite sa zasoljenim rubom čaše kako bi pojačali okus. Dodajte malo prosecca i leda. Prepustite se profinjenom užitku pravog ljetnog koktela.
Prosecco s jagodama
- 2 dl bijelog vina (slatkastog)
- 2 limuna
- 4 jagode (narezane na listiće)
- nekoliko grančica timijana
- led (drobljeni)
- 1,5 dl prosecca
U čaše ravnomjerno podijelite bijelo vino. Dodajte sok od limuna, led i grančice timjana. U mješavinu ubacite jagode i sve dodatno obogatite proseccom.
Foto: Instagram