Ljeto nam je stiglo na velika vrata, a s njime i vrućine. Spas najčešće tražimo u hladu ili pod klimom, no svi znamo da je hidratacija najvažnija tijekom velikih vrućina te da je voda prvi i osnovni izbor. Međutim, odmah nakon nje dolaze osvježavajući voćni sokovi koje obožavamo. Višnje su nam omiljen izbor jer nas mislima vraćaju u bezbrižno djetinjstvo pa se uvijek rado odlučimo rashladiti sirupom od višanja.
Osim što ćete njime nadoknaditi izgubljenu tekućinu, višnje su prepune hranjivih sastojaka, antioksidansa i vitamina C pa su ujedno i odličan izbor za jačanje imuniteta. Također, sadrže i prirodne šećere, stoga su idealne i za podizanje energije tijekom ljetnih mjeseci kada nam je smanjen apetit.
Dobra je stvar da sirup od višanja ne morate koristiti samo za pripremu soka, već vam može poslužiti kao sladilo u jutarnjoj zobenoj kaši, preljev za sladoled ili palačinke ili ga možete dodati u smoothie. Što god odabrali, tijelo će vam biti zahvalno.
U nastavku donosimo najbolji recept za sirup od višanja koji je brzo gotov i jednostavan za napraviti.
Recept za sirup od višanja
Sastojci:
- 560 g višanja
- 100 g šećera (za light verziju možete dodati med ili steviju)
- pola žličice cimeta (po izboru možete dodati i klinčić)
- prstohvat soli
- 500 ml vode
Postupak:
- Dodajte višnje, šećer, cimet, sol i vodu u veliki lonac. Stavite ga na srednje jaku vatru i miješajte da se šećer otopi.
- Smjesu zakuhajte, a zatim smanjite vatru i ostavite da kuha otprilike 20 minuta.
- Kuhajte još 5 minuta na laganoj vatri, dok se sirup ne zgusne.
- Ulijte u čiste staklenke i zatvorite. Kad se ohladi na sobnoj temperaturi, čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.
- Uživajte.
Foto: Pexels, Unsplash