Proteklih nekoliko dana uživali smo u uskrsnim delicijama, a mnogi od nas vjerojatno su u tome malo i pretjerali. Nakon blagdana zato razmišljamo kako “presjeći” loše prehrambene navike, birati više zelenih, hranjivih namirnica i na jelovnik vratiti voće i povrće.
Guštanje u kaloričnoj hrani na tijelu i koži vrlo brzo pokaže prve znakove umora i svih ostalih neželjenih pojava pa je naš organizam potrebno očistiti od toksina. Ako se osjećate umorno, teško i dekoncentrirano, čišćenje organizma može vam pomoći ponovno vratiti energiju i poboljšati zdravlje.
Naša gastro blogerica Marie Wasler pripremila je 3 super recepta za proljetni detox koja možete konzumirati svaki dan, a koji će vas ekspresno regenerirati i povratiti vam energiju za nove početke. Ostale njene recepte možete pronaći u našoj rubrici Journal Gastro, kao i na njenom Instagram profilu.
Hladno prešani sok – sunce u čaši
Sastojci:
- 3 crvene naranče
- 6 mrkvi
- 1 crvena paprika
- svježi đumbir
Ako nemate sokovnik, sastojke možete izblendati i u blenderu pa procijediti kroz gazu kako biste dobili konzistenciju soka.
Šarenilo u staklenci
Sastojci:
- 2 velike šake salate
- 1 naribana mrkva
- 1/2 krastavca
- 1/2 crvenog luka
- 5 rotkvica
- 1 šalica slanutka
- šaka jagoda
Dressing:
- 120 ml maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- 1 naribani režanj češnjaka
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica senfa
- sol i papar
Sve sastojke za salatu dobro operite, osušite i nasjeckajte. Sastojke za dressing pomiješajte. Na dno staklenke stavite dressing. Nakon dressinga stavite zeleno lisnato povrće i onda posložite ostatak sastojaka u staklenku.
Ova salata je savršena za ponijeti na posao i može do 3 dana stajati u frižideru.
Lagani Buddha Bowl
Sastojci:
- Mješavina salata
- 250 g tofua
- 1 naribana mrkva
- 1 avokado
- šaka indijskih oraščića
- šaka borovnica
- tapioka škrob ili gustin
Umak:
- 2 žlice soja sosa
- 2 žlice rižinog octa
- 2 žlice javorovog sirupa
- naribani đumbir
- 2 naribana režnja češnjaka
- malo sezama
Prvo nasjeckajte tofu na kockice, zatim ga možete s papirnatim maramicama osušiti. U dubokom tanjuru pomiješamo škrob i sol. Po želji tu možete dodati još druge začine. Kockice tofua uvaljajte u škrob. U tavi zagrijte ulje pa popržite tofu sa svih strana dok ne zarumeni.
U međuvremenu pomiješajte sve sastojke za umak i posložite sastojke za salatu u dubokim tanjurima. Kad je tofu zarumenio, ulijte umak u tavu. Umak će vrlo brzo postati gust i zalijepit će se za tofu. Tofu posložite na salatu i onda je sve spremno za uživanje.
Foto: Marie Wasler