Tri osvježavajuće torte s limunom za prvi proljetni vikend

Tri osvježavajuće torte s limunom
za prvi proljetni vikend

Čim dođe toplije vrijeme i sunčani, duži dani svi sladokusci prebacuju se s ‘težih’ slastica na one malo laganije verzije. Iako limun konzumiramo cijele godine, njegov okus posebno je tražen u proljetnoj i ljetnoj sezoni. Osim što je bogat vitaminima, koji su nam prijeko potrebni za jak imunitet,  idealan je dodatak jelima, a pogotovo desertima. Torte s limunom  su osvježavajuća delicija, savršena za prvi proljetni vikend i sva druženja s najmilijima.

Gastro svijet i foodie blogeri iz sezone u sezonu donose nam nove ideje za pripremanje, ali i uživanje u hrani. Zimska hibernacija došla je svome kraju, pa smo ususret proljeću pronašli jednostavne, a okusom raskošne torte s limunom, idealne za nedjeljno poslijepodne.

Tri torte s limunom: veganski tart

Sastojci za crust:

  • 2 šalice badema
  • 2 šalice datulja
  • 1 žlica ružine vodice
  • 1 šalica kokosovog brašna

Sastojci za nadjev:

    • 1 šalica svježe cijeđenog limuna
    • 1.5 konzerva kokosa
    • 1/3 šalice agavinog sirupa
    • 1 žlica korice limuna
    • 1 žličica agar-agar praha
    • 1/4 žličice kurkume

Upute:

U blender ubaciti sastojke za crust. Datulje prethodno potopiti u vruću vodu barem 15 minuta i odstraniti koštice. Utisnuti smjesu u kalup i staviti u hladnjak dok pripremate nadjev. U lončiću na laganoj vatri sve sastojke osim agar-agar praha zagrijati uz miješanje. Nakon 10ak minuta ubaciti i njega te pojačati vatru da zavrije nekoliko minuta. Maknuti s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi, zatim preliti preko crusta i ostaviti u hladnjaku preko noći ili u zamrzivaču nekoliko sati.

 Cheesecake s kremom od banane

Sastojci za crust:

  • 1 paket Digestive keksa
  • 100g maslaca
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice korice limuna
  • 3 žlice cijeđenog soka limuna

Sastojci za nadjev:

  • 100g Mascarpone sira
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 banane
  • 4 jaja

Upute:

Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva. Sastojke za crust ubaciti u blender pa utisnuti u kalup i peći 10 minuta. Očistiti blender i ubaciti sastojke za nadjev te preliti preko crusta. Peći 50 minuta, ohladiti i ukrasiti svježim bananama i naribanom koricom limuna.

Kuglof s malinama

Sastojci:

  • 2.5 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soda bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 220g maslaca sobne temperature
  • 220g Ricotta sira
  • 1 korica naribanog limuna
  • 1 žličica limunovog soka
  • 5 jaja
  • 2 šalice svježih malina

Sastojci za nadjev:

  • 100g Philadelphia sira
  • 30g maslaca
  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 1 žlica limunovog soka

Upute:

Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Ručnim mikserom sjediniti maslac i ricotta sir do kremaste teksture, pa dodati sok i koricu pa još nekoliko minuta miksati. Postepeno ubacujte jaja i na kraju dodajte mješavinu brašna. Miksati dok se tijesto ne formira u jednoličnu masu, ubaciti maline i promiješati pa sipati u kalup za kuglof. Peći 60 do 70 minuta do zlatne boje, a na toplom ostavite još 20 minuta prije vađenja iz kalupa. Za nadjev u zdjeli miksati sir, maslac i limunov sok, pa postepeno sipati šećer dok se smjesa ne poveže. Preliti preko ohlađenog kolača i ukrasiti svježim malinama i koricom limuna.

 

Foto: Instagram

 

 

Učitati još
Zatvori