Čim dođe toplije vrijeme i sunčani, duži dani svi sladokusci prebacuju se s ‘težih’ slastica na one malo laganije verzije. Iako limun konzumiramo cijele godine, njegov okus posebno je tražen u proljetnoj i ljetnoj sezoni. Osim što je bogat vitaminima, koji su nam prijeko potrebni za jak imunitet, idealan je dodatak jelima, a pogotovo desertima. Torte s limunom su osvježavajuća delicija, savršena za prvi proljetni vikend i sva druženja s najmilijima.
Gastro svijet i foodie blogeri iz sezone u sezonu donose nam nove ideje za pripremanje, ali i uživanje u hrani. Zimska hibernacija došla je svome kraju, pa smo ususret proljeću pronašli jednostavne, a okusom raskošne torte s limunom, idealne za nedjeljno poslijepodne.
Tri torte s limunom: veganski tart
Sastojci za crust:
- 2 šalice badema
- 2 šalice datulja
- 1 žlica ružine vodice
- 1 šalica kokosovog brašna
Sastojci za nadjev:
- 1 šalica svježe cijeđenog limuna
- 1.5 konzerva kokosa
- 1/3 šalice agavinog sirupa
- 1 žlica korice limuna
- 1 žličica agar-agar praha
- 1/4 žličice kurkume
Upute:
U blender ubaciti sastojke za crust. Datulje prethodno potopiti u vruću vodu barem 15 minuta i odstraniti koštice. Utisnuti smjesu u kalup i staviti u hladnjak dok pripremate nadjev. U lončiću na laganoj vatri sve sastojke osim agar-agar praha zagrijati uz miješanje. Nakon 10ak minuta ubaciti i njega te pojačati vatru da zavrije nekoliko minuta. Maknuti s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi, zatim preliti preko crusta i ostaviti u hladnjaku preko noći ili u zamrzivaču nekoliko sati.
Cheesecake s kremom od banane
Sastojci za crust:
- 1 paket Digestive keksa
- 100g maslaca
- 2 žlice meda
- 3 žlice korice limuna
- 3 žlice cijeđenog soka limuna
Sastojci za nadjev:
- 100g Mascarpone sira
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 banane
- 4 jaja
Upute:
Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva. Sastojke za crust ubaciti u blender pa utisnuti u kalup i peći 10 minuta. Očistiti blender i ubaciti sastojke za nadjev te preliti preko crusta. Peći 50 minuta, ohladiti i ukrasiti svježim bananama i naribanom koricom limuna.
Kuglof s malinama
Sastojci:
- 2.5 šalice glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soda bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 220g maslaca sobne temperature
- 220g Ricotta sira
- 1 korica naribanog limuna
- 1 žličica limunovog soka
- 5 jaja
- 2 šalice svježih malina
Sastojci za nadjev:
- 100g Philadelphia sira
- 30g maslaca
- 1/2 šalice šećera u prahu
- 1 žlica limunovog soka
Upute:
Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Ručnim mikserom sjediniti maslac i ricotta sir do kremaste teksture, pa dodati sok i koricu pa još nekoliko minuta miksati. Postepeno ubacujte jaja i na kraju dodajte mješavinu brašna. Miksati dok se tijesto ne formira u jednoličnu masu, ubaciti maline i promiješati pa sipati u kalup za kuglof. Peći 60 do 70 minuta do zlatne boje, a na toplom ostavite još 20 minuta prije vađenja iz kalupa. Za nadjev u zdjeli miksati sir, maslac i limunov sok, pa postepeno sipati šećer dok se smjesa ne poveže. Preliti preko ohlađenog kolača i ukrasiti svježim malinama i koricom limuna.
Foto: Instagram