Pregacha: Torta s višnjama i čokoladom
Pregacha: Torta s višnjama i čokoladom

Pregacha: Torta s višnjama i čokoladom

Budući da sezona višnjica samo što nije – prijedlog za osvježavajuću slasticu ovih je dana nepečena torta s višnjama i čokoladom. Jedna od mnogima omiljenih kombinacija.
Voćne i kiselkaste note višanja odlično se slažu sa slatkoćom čokolade, a osim toga čim nema pečenja i kuhanja, svi poslovi u kuhinji odmah su nam slađi i lakši!

Podloga
  • 275g mljevenog keksa
  • 3 žličice šećera
  • Korica pola limuna
  • 150g maslaca
  • 50ml mlijeka

Krema od višanja

  • 1 teglica višanja (ocijedite ih, a sok čuvajte)
  • 5 vrećica vanilin šećera (ili 40ak g šećera)
  • 1 žličica cimeta
  • 6 žlica soka od višanja iz teglice
  • 15-20g gustina
  • 50g maslaca
  • Piškote za jedan sloj
  • Sok od višanja za umočiti piškote
Čokoladna krema
  • 500ml mlijeka
  • 50g šećera
  • 9 listova želatine
  • 200g mliječne čokolade
  • 500ml vrhnja za šlag
  • 250g mascarponea

Postupak:

  • Prvo napravite pripremu za čokoladnu kremu. Želatinu namočite u hladnoj vodi, prema uputama.
  • Mlijeko i šećer stavite kuhati, pa kad proključa i šećer se otopi, dodajte omekšalu želatinu. Čokoladu otopite na pari, pa dodajte toj vrućoj smjesi od mlijeka i želatine, miješajte dok se sve ne sjedini. Smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
  • Skuhajte kremu od višanja.
  • Stavite višnje, šećer, cimet i 6 žličica tekućine od višanja kuhati. Kad se šećer otopi, dodajte smjesu od gustina otopljenog u još dvije žličice soka od višanja.
  • Miješajte dok se krema ne zgusne. Na kraju, u vruće, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Kremu ostavite sa strane, nek se i ona pomalo hladi.
  • Za podlogu pomiješajte keks, šećer i koricu limuna pa dodajte otopljeni maslac i mlijeko. Miješajte dok ne dobijete “mokri keks”. Smjesu istresite u pripremljeni kalup (ja sam samo obruč obložila acetatnom folijom) 26cm i dobro rasporedite i utisnite.
  • Na tu podlogu istresite kremu od višanja i poravnajte.
  • Na kremu od višanja rasporedite piškote koje ste umočili u sok od višanja i dobro ih pritisnite na kremu od višanja.
  • Sad završite čokoladnu kremu.

 

  • Miksajte mascarpone dok ne postane kremast, pa dodajte vrhnje za šlag i miješajte dok ne dobijete musastu smjesu.
  • Na kraju ulijte smjesu od mlijeka, želatine i čokolade, pa miksajte da se sjedini.
  • To će biti dosta rijetka i tekuća smjesa, ali ne brinite, tako bi i trebalo biti.
  • Kremu istresite na piškote i dobro ohladite u hladnjaku.

Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Irena Gavran

Učitati još
Zatvori