

Budući da sezona višnjica samo što nije – prijedlog za osvježavajuću slasticu ovih je dana nepečena torta s višnjama i čokoladom. Jedna od mnogima omiljenih kombinacija.
Voćne i kiselkaste note višanja odlično se slažu sa slatkoćom čokolade, a osim toga čim nema pečenja i kuhanja, svi poslovi u kuhinji odmah su nam slađi i lakši!


Podloga
- 275g mljevenog keksa
- 3 žličice šećera
- Korica pola limuna
- 150g maslaca
- 50ml mlijeka
Krema od višanja
- 1 teglica višanja (ocijedite ih, a sok čuvajte)
- 5 vrećica vanilin šećera (ili 40ak g šećera)
- 1 žličica cimeta
- 6 žlica soka od višanja iz teglice
- 15-20g gustina
- 50g maslaca
- Piškote za jedan sloj
- Sok od višanja za umočiti piškote
Čokoladna krema
- 500ml mlijeka
- 50g šećera
- 9 listova želatine
- 200g mliječne čokolade
- 500ml vrhnja za šlag
- 250g mascarponea

Postupak:
- Prvo napravite pripremu za čokoladnu kremu. Želatinu namočite u hladnoj vodi, prema uputama.
- Mlijeko i šećer stavite kuhati, pa kad proključa i šećer se otopi, dodajte omekšalu želatinu. Čokoladu otopite na pari, pa dodajte toj vrućoj smjesi od mlijeka i želatine, miješajte dok se sve ne sjedini. Smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
- Skuhajte kremu od višanja.
- Stavite višnje, šećer, cimet i 6 žličica tekućine od višanja kuhati. Kad se šećer otopi, dodajte smjesu od gustina otopljenog u još dvije žličice soka od višanja.
- Miješajte dok se krema ne zgusne. Na kraju, u vruće, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Kremu ostavite sa strane, nek se i ona pomalo hladi.
- Za podlogu pomiješajte keks, šećer i koricu limuna pa dodajte otopljeni maslac i mlijeko. Miješajte dok ne dobijete “mokri keks”. Smjesu istresite u pripremljeni kalup (ja sam samo obruč obložila acetatnom folijom) 26cm i dobro rasporedite i utisnite.
- Na tu podlogu istresite kremu od višanja i poravnajte.
- Na kremu od višanja rasporedite piškote koje ste umočili u sok od višanja i dobro ih pritisnite na kremu od višanja.
- Sad završite čokoladnu kremu.
- Miksajte mascarpone dok ne postane kremast, pa dodajte vrhnje za šlag i miješajte dok ne dobijete musastu smjesu.
- Na kraju ulijte smjesu od mlijeka, želatine i čokolade, pa miksajte da se sjedini.
- To će biti dosta rijetka i tekuća smjesa, ali ne brinite, tako bi i trebalo biti.
- Kremu istresite na piškote i dobro ohladite u hladnjaku.


Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran