Pregacha ima recept za sve ljubitelje ljutog: Rolice od dizanog tijesta za kojima smo ovih dana ludi
Dizana tijesta ne poznaju godišnje doba, svevremenska su i svi ih vole. Ove rolice su s malim twistom za sve ljubitelje ljutoga. Iako su temperature takve da se pećnica teško pali, ako imate imalo volje – napravite ove rolice. Imat ćete što grickati cijeli dan, odlične su za druženja uz pivo, ponijeti na plažu, a ljutinu prilagodite vlastitom ukusu.
Recept za ljute, aromatične rolice
Sastojci za tijesto:
- 1 suhi kvasac
- 2 žlice šećera
- 200 ml mlake vode
- 600 g glatkog brašna
- 100 ml mlijeka
- 70 ml maslinovog ulja
- 2 jaja
- 3 češnja češnjaka (protisnuta)
- 1 žličica soli
Sastojci za umak:
- 250 ml maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka
- 1 čili papričica
- 1 žličica mljevene ljute paprike
- 25 g svježeg peršina
Postupak:
- Kvasac, šećer i toplu vodu sjedinite u jednoj posudi i pustite da kvasac nadođe. U drugu posudu dodajte brašno, napravite rupu u sredini i dodajte sve ostale sastojke. U posudu dodajte nadošli kvasac pa mijesite tijesto par minuta.
- Ostavite ga da se digne jedno sat vremena.
- U blenderu smiksajte sve sastoje da ih usitnite što više.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini što tanje možete. Premažite s umakom (ne morate štedjeti, nek malo i curi) i izrežite kvadratiće. Svaki kvadratić zarolajte i slažite u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ostatkom umaka preko svake rolice i ostavite ih tako da se dižu na toplom dok se pećnica zagrijava na 180 (15,20 min).
- Pecite dok ne porumene fino cca 25 min (+- 5 min).
Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran