Neka vas ne zbuni jednostavan izgled ove torte, jer ova tri čokoladna sloja čine savršenu čokoladnu tortu. Savršen poklon za Majčin dan.
Recept za najbolju čokoladnu tortu
Biskvit:
- 130g čokolade
- 130g maslaca
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 35g glatkog brašna
- Prstohvat soli
Čoko krema br. 1:
- 150g tamne čokolade
- 80ml mlijeka
- 120ml vrhnja za šlag
- 2 žumanjka (L)
- Prstohvat soli
- 100g šećera
- Žličica ekstrakta od vanilije
- 2 lista želatine
Čoko krema br. 2:
- 200g tamne čokolade
- 100g mliječne čokolade
- 150ml vrhnja za šlag
- 4 lista želatine
- 2 žumanjka (L)
- 40g šećera
- 350ml vrhnja za šlag
Postupak
- Prvo napravite biskvit.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilacijom ili 190-200 bez. Kalup promjera 24 cm na dnu obložite papirom za pečenje.
- Otopite čokoladu i maslac na pari. U tu smjesu (otopljenu čokoladu i maslac) umiješajte pjenjačom jaja, šećer, brašno i sol, brzo i kratko, da se smjesa ujednači. Istresite smjesu u pripremljeni kalup u pecite nekih 10ak minuta. Vidjet ćete da se lijepo i ravno ispekao. Izvadite biskvit iz pećnice i dobro ohladite. Kad se biskvit ohladi, izvadite ga iz kalupa i maknite mu papir i vratite u kalup. Okrenite ga kako vam se čini bolje i ljepše.
- Krenite s pripremom prve kreme. Želatinu namočite u hladnoj vodi da omekša. Mlijeko i vrhnje za šlag stavite grijati, a žumanjke sa šećerom miješajte pjenjačom ili mikserom dok se ne smjesa ne zapljeni i malo posvijetli. Kad je mlijeko s vrhnjem provrilo, prelijte ga preko žumanjaka, pa vratite na laganu vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Neće biti jako gusta, ali će biti kao rijetki puding.
- Ubacite omekšalu želatinu, pa promiješajte, a zatim i sitno nasjeckanu čokoladu, sol i vaniliju. Miješajte dok se sve ne otopi. Kremu malo ohladite, pa istresite na ohlađeni biskvit i vratite u hladnjak da se stisne.
- Sad možete napraviti i drugu kremu. Otopite čokolade na pari. Želatinu natopite u vodi prema uputama.
- Vrhnje za šlag stavite na vatru da se grije, a žumanjke sa šećerom miksajte ili miješajte pjenjačom dok smjesa ne posvijetli. Prelijte provrilo vrhnje preko žumanjaka, pa sve skupa vratite na skroz laganu vatru i miješajte da se malo zgusne. Opet, neće to biti jako gusto. U tu smjesu dodajte omekšalu želatinu i miješajte da se otopi, a nakon toga umiješajte i otopljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne sjedini, pa ostavite da se ohladi 15ak min.
- Vrhnje za šlag izmiksajte u mekani snijeg, pa ga špatulom umiješajte prohlađenu kremu u 2,3 navrata. Mousse istresite preko torte i ostavite da se stisne. Ukrasite po želji.
Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran