Što je pravi nedjeljni ručak bez tople i mirisne juhe, ukusnog mesnog jela i sočnog deserta koji se topi u ustima? Pogotovo kada je riječ o prohladnim jesenskim danima kada nam je potrebno malo topline i opojnih mirisa da nam vrate energiju i uljepšaju dan. Ako ste odlučili raskošno se počastiti za nedjeljni ručak i uživati u predivnim okusima i mirisima iz kuhinje, onda je savršeno vrijeme da se inspirirate receptima za fina jela u koje ćete ubaciti malo alkohola da okus omiljenih namirnica bude još intenzivniji, a vaši obrazi rumeniji. Uz savršen menu koji će nedjelju učiniti još boljom, pozovite prijatelje i uz razgovor i miris domaće hrane zaključite tjedan i napravite zabavan gurmanski uvod u novi tjedan.
Tanjur riblje juhe s bijelim vinom ugrijat će vas i podsjetiti na neka lijepa, prošla vremena. Mesni zalogaji teletine učinit će da vam sva osjetila prorade i zaljubite se u magični trenutak. A slatki desert nacrtat će vam osmijeh koji nećete skidati s lica. Uz ove preukusne zalogaje nedjelja će se pretvoriti u savršenstvo.
Riblja juha s bijelim vinom
- 1 glavica luka
- 1 kg različite bijele ribe
- 15 dag riže
- žlica maslinovog ulja
- lovorov list
- 20 dag mrkve
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- malo bijelog vina
- 1 korijen peršuna
- 1/2 vezice peršunova lišća
- sol
- papar
- 2l vode
Prženi luk, češnjak, korjenasto povrće, očišćenu ribu, papar i lovor stavite u lonac. Kad v.oda zakuha dodajte maslinovo ulje i kuhajte 20 – 30 minuta ovisno o veličini ribe. Kad se riba počne odvajati od kostiju, procijedite juhu, a ribu izvadite i očistite preostale kosti. Procijeđenu juhu vratite na vatru, posolite prema ukusu, dodati rižu i kuhajte desetak minuta.
Teletina s crnim vinom
- 2 kg teletine
- sol
- papar
- 150 g maslaca
- 70 g brašna
- 2 l kvalitetnog crnog vina
- 2 srednje glavice luka
- pola kilograma mrkve
- 2 vezice peršina
- 1 vezica majčine dušice
- lovorov list
- kriške kruha propržene na maslacu
Isjecite meso na manje kocke, posolite i popaprite. Zapržite maslac i malo brašna pa smjesi dodajte malo vina. U ovaj umak ubacite meso, uk, sitno narezanu mrkvu i mirisno bilje pa na laganoj vatri kuhajte oko sat i pol. Izvadite meso, a oko njega stavite luk i čuvajte pola sata na toplom mestu. Umak kuhajte dalje do željene gustine, propasirajte i s tom mješavinom prelijte meso. Poslužite s kruhom koji ste prethodno propržili na maslacu.
Baileys torta s mirisnom kavom
- 10 g želatine
- 250 ml slatkog vrhnja
- 4 jaja
- čajna žličica soli
- 1 žlica šećera
- 200 g mliječne čokolade
- 125 ml kave
- 130 ml Baileysa
- 60 ml mlijeka
- paket piškota
Razdvojite bjelanjke i žutanjke. Šećer i žumanjke zajedno miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Uz malo soli miješajte bjelanjke kako bi se pretvorili u snijeg. Želatin rastopite u malo vode. U posebnoj posudi miješajte slatko vrhnje. Čokoladu razlomite na manje komadiće i prelijte je sa 125 ml vruće domaće kave pa miješajte dok masa ne postane kompaktna i sva se čokolada ne rastopi. u to umiješajte jaja i šećer pa nekoliko minuta kuhajte kremu na pari. Dodajte joj želatinu i miješajte. Na kraju umiješajte 100 ml Baileysa pa ostvite da se krema ohladi. 60 ml mlijeka pomiješajte s 30 ml Baileys likera, a potom u tome natopite piškote. Piškote poslažite jednu do druge u kalup za torte. Slatko vrhnje umiješajte u snijeg od bjelanjaka i pomiješajte s čokoladnom kremom. Izmiksajte i izlijte preko piškota. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se stisne. Ovu čoko ljepoticu možete osvježiti voćnim ili cvjetnim ukrasima i pretvoriti je u najljepšu stolnu dekoraciju s okusom koji zadovoljava i najzahtjevnije sladokusce. Uz slatke kriške poslužite slatkasti rosé i uživajte u trenutku.
Foto: Instagram, Unsplash