Dva dana u Boškincu
Početak ovog tjedna bio je rezerviran za još jedno putovanje. Ovog puta uputili smo se na Pag, u renomirani hotel Boškinac kako bi razgledali njegovo redizajnirano ruho, upoznali s novim jelovnikom mladog JRE chefa Matije Bregeša te kušali nove berbe vina vinarije Boškinac.
Svatko tko posjeti ovaj hotel, vinariju i restoran u jednom ostaje bez daha jer kameno zdanje uronjeno u gustu borovu šumu, okruženo maslinicima i vinogradima, zaista poziva na kompletni odmor za tijelo i dušu.
Prije 19 godina počela je gradnja podruma Boškinac na parceli iz obiteljske ostavštine, a 2001. godine posađena je prva prve plovica vinograda, istovremeno kada se počelo graditi hotel Boškinac. Godinu dana kasnije posađena je druga polovica vinograda, otvorena je konoba, a svečano otvorenje hotela uslijedilo je 2003. godine. Danas, u svojoj punoljetnosti, lokalitet je doživio potpuno preuređenje, a novi hotel i restoran smo sada vidjeli i mi.
Lunjski maslinici
Osim bivanja na posjetu Boškinca obišli smo i lunjske maslinike te se uvjerili da šume maslina koje prekrivaju lunjski poluotok predstavljaju jedinstveno botaničko bogatstvo Mediterana.
Iz vinograda koji se generacijama uzgajaju stvorena su neka od najboljih hrvatskih vina. Snaga juga, postojanost kamenog otoka, miris soli – sve to osjeća se u vinima zahvaljujući volji i ne malim naporima koje vinograd traži. Mineralnost paške zemlje snažno određuje vina baš kao u vrijeme djeda Boškinca po kojem je hotel dobio i ime. Ima li ljepšeg završetka dugog dana od onog s čašom vrhunskog vina u ruci?
Gastro senzacija
Uz menu mladog chefa Matije Bregeša zaista nema. Njegova jela kombinirala su se s najfinijim vinima nove berbe vinarije Boškinac. Čak devet slijedova oblikovanih poput umjetničkih jela pokazali su ono najbolje od autohtone paške kuhinje s izvornim namirnicama te modernog načina pripreme.
U nastavku donosimo cijeli menu kojeg možete isprobati posjetite li Boškinac ove sezone, od predjela pa sve do deserta. Sve informacije o restoranu, hotelu i vinariji nađite na službenoj stranici.
Predjelo
Maslina– varijacije lunjske masline, žele od lista čaja masline s prahom od crnih maslina, kreker od masline punjen pjenom od maslinovog ulja, pralina od crne masline i badema, pralina od bijele masline punjena bijelim vermouthom.
Buzara – carpaccio od dagnji, pjena od buzare, žele od mora, perle od bijelog acetta balsamica s limunom, panco mrvice s češnjakom
Kornetić – Hrskavi kornetić s dimljenim janjećim jezikom, kiseljena jagoda, luk, dehidrirani janjeći rep
Boškinac Viaz 2014
—o—
Škamp
Tatar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza, kreker od škampa
Boškinac Gegić 2017
—o—
Korijen
Ragu od celera, krema od crnog češnjaka, suncokretove sjemenke pržene u timut papru, sfera od peršina i kardamoma, kiseljene korabice, bitter od granny smith jabuke.
Boškinac Chardonnay 2016
—o—
Janjetina i jež
Pašteta od janjeće jetrice, jež, crumble od fermentiranog limuna, krema od limuna, pjena od jabuke, komorača i kavijar od jesetre, jabuka u smeđem maslacu.
Boškinac bijeli cuvee 2018
—o—
Sipa
Rezanci sipe, prženo meso suhe ovčetine, pjena od paškog sira, žumanjak dehidriranog bio jaja, žumanjak prepeličjeg jaja, manakura papar.
Boškinac Ocu 2015
—o—
Puž i brizla
Puž glaziran u crvenom vinu, brizla pečena u listu vinove loze, krema od krumpira i samoniklog bilja, kreker od divljeg češnjaka, pjena od crvenog vina.
Boškinčić 2017
—o—
Janjetina
Rolada mliječne paške janjetine, krema od karameliziranih mrkvi, emulzija od borovih iglica, konfitirani krumpir, demi-glace, prženo samoniklo bilje s galangalom.
Boškinac 2013
—o—
Jabuka
krema od pečenih jabuka, tonka beansom i mliječnom karamelom, dehidrirana kora od jabuke, tatarski od jabuke i cvijeta cimeta.
Boškinac Prošek 2012
—o—
Kava i kolači
kolačić od badema, krema od kave, pjena od mlijeka, pucketavi šećer, Boškinac grappa reserva 8 yo.
Zavirite u interijer preuređenog hotela Boškinac.
Foto: Dean Dubokovič, Journal.hr