Ljeto je stiglo, a samim time grad vrvi od događanja – što nas jako veseli. Budući da nam se nalazi usput, prošli smo petak, nakon rada u redakciji, odlučili svratiti na Dolac. Kako bismo se nagradili za kraj radnog tjedna, počastili smo se ukusnim jelima. Naime, Dolac je inače mjesto na kojem možete pronaći domaće proizvode i namirnice, no ovoga je puta svoje dnevno ruho u večernjim satima zamijenio kulinarskim kućicama. Nakon Splita, PLACe market je pronašao svoje mjesto i u Zagrebu. Svaki se petak, tako, Dolac nakon 18h pretvara u veliki restoran i izletište na otvorenom gdje će kuhati neki od ponajboljih zagrebačkih ugostitelja i chefova koji će se iz petka u petak rotirati i nanovo nas iznenađivati sa svojom ponudom i specijalitetima.
Već peti petak zaredom poznata će tržnica biti pretvorena u pravu gastro oazu. Nacionalni projekt revitalizacije tržnica PLACe market uspio je u osvojiti srca Zagrepčana, a pomalo ga otkrivaju i brojni turisti. Projekt kojemu je cilj oživjeti tržnice nakon radnog vremena, pokazati što sve street food u Hrvatskoj može biti, promovirati hrvatsku ugostiteljsku ponudu te autentičnost i posebnost svake regije, kao i donijeti život u sam centar grada, zaista je donio u grad jednu novu energiju.
Petkom jedemo na Dolcu
Nakon pet uspješnih splitskih izdanja koja su se održala na splitskom Pazaru, a na kojem su sudjelovali neki od najpoznatijih splitskih ugostitelja i chefova, zagrebačko izdanje pokazuje kako se na Dolcu svaki petak kuha nešto ozbiljno.
Od Broom 44 & Proof 33 by Igor Gudac, Ficleka i Placa kojima je Dolac ionako dom restorana, preko Bistroa Apetit by Marin Rendić, resTača s cheficom Vesnom Miletić na čelu, Rougemarina i Marina Medaka, Taike by Sherpa, Meat the Kinga, SOI fusiona, pa do Amelie, Begs plant based streetfooda, Areperie Maracay, novog restorana koji se uskoro otvara La Central, Cunamija, Vinkla, La Riserie, Gastronomada, Poke Poke… Svi su petkom na Dolcu.
Što smo sve probali?
Šarolika i raznolika ponuda hrane svojim nas je mirisom uvela u opuštajući ljetni vikend. Nakon što smo obišli sve kućice i vidjeli ponudu, odabrali smo nekoliko jela koja smo isprobali. Sve u svemu, sigurni smo da će ovdje svatko naći nešto za sebe – bilo da ste ljubitelj mesnih delicija ili pak morskih plodova. U nastavku vam donosimo svoje dojmove.
Meat the King
Meat the King na Dolcu na „green egu“ priprema vrhunsko meso. Jedini pripremaju burger i to u gourmet verziji, stoga smo ih morali probati.
Ako ste ljubitelj mesnih delicija i konkretnih jela, onda ćete sigurno nakon ovog burgera kući otići siti. Sočna pljeskavica spravljena od mješavine junećeg mesa i mesa crne slavonske svinje savršeno se spaja s okusom rameliziranog luka, zelenom salatom i bbq umakom. Valja napomenuti i da je burger prilično velik, savršena porcija ako ste jako gladni.
Rougemarin by Marin Medak
Rougemarin chefa Marina Medaka na Dolcu pripremao je skradinski rižoto koji je poznat po tome što se priprema satima. Na prvom izdanju PLACe marketa ovo je bilo jelo koje se prvo rasprodalo pa bismo rekli kako posjetitelji obožavaju ovo jelo. Što znači samo jedno, da smo ga morali i mi isprobati.
Mješavina riže, mesa piletine i junetine koje se topilo u ustima i fino spojilo sa svim začinima i parmezanom. Ovo jelo jednostavno je pravi gušt jesti nakon napornog dana. Rougemarinov skradinski rižoto savršen je spoj comfort hrane i modernizma koji Medak dodaje svojim jelima. To je konkretno jelo koje će vas zasigurno zasititi.
Al Dente
Al Dente, talijanski restoran koji se nalazi u Bogovićevoj i njihov chef Branko Kusovac pripremali su na Dolcu savršenu domaću tjesteninu u parmezanu s naribanim tartufom što je i poprilično atraktivno za gledati, osim što je preukusno za jesti. Ovo nas je jelo upotpunosti osvojilo svojom bogatom teksturom okusa i predivnim mirisom tartufa.
Okusi su savršeno izbalasirani, jednako do izražaja dolazi sir i tartuf. Također, ono što posebno trebamo pohvaliti je tjestenina koja je bila savršeno kuhana – al dente.
Poke Poke
Najbolji poke bowl u gradu petkom se prodaje, osim u prolazu nebodera, i na Dolcu. Poke Poke nudi svoje bestsellere i havajski poke bowl s tunom, losom, katsu piletinom i teletinom te raznim dodatcima.
Mi smo se odlučili Truffle salmon teriyaki (ako još niste shvatili, stvarno jako volimo tartufe). Svojom kremastom teksturom umaka i mekanim losososom te završnim osvježavajućim okusom, ovo je definitivno jelo idealno za ljetne dane. Lagano i ukusno, a porcije su i više nego dovoljne.
Cunami
Jedini sushi koji se nudi na Dolcu – Cunami. Njihovi chefovi pred vama motaju i pripremaju rolice po narudžbi te nude svoje bestsellere, od sashimija, nigirija do raznih uramakija.
Mi smo se odlučili za sushi Spicy tiger od račića i lososa. U jednoj porciji dobit ćete 4 komada, a malo je reći kako nas je božanstveni spoj lagane teksture i malo pikantnijeg okusa oborio s nogu. Za one koji baš i nisu ljubitelji sirove ribe, Cunami u ponudi ima i kozice u tempuri.
Areperie Maracay
Venezuelanski street food čiji se lokal nalazi u Preradovićevoj, na Dolcu priprema empanade od kukuruznog brašna i tostonese – savršene i hrskave zelene banane plantane. I jedno i drugo možete naći u kombinaciji s mesom ili u veganskoj varijanti, ali i empanade s morskim psom – jednu od najpoznatijih venezuelanskih empanada.
Mi smo isprobali empanadu s mesom i grahom i tostones. Odlučili smo se za tostonese s mesom, salatom i sirom. U porciji dobijete četiri komada, a mi smo ih isprobali s tri različita umaka – umak od korijandera i zelenih paprika, blago pikantni umak od paprika i korijandera te slatko ljuti umak s mangom. Kombinacija hrskave podloge i ukusnih umaka tvori savršeni ljetni snack.
Begs plant based streetfood
Jedini domaći streetfood koncept koji svoju ponudu bazira isključivo na plant based namirnicama, na Dolcu donosi svoj Katsu s rižom te odličan Begs-sish u tortilji sa salatom od krastavaca, rajčice i creme fraiche umakom. Ovaj sish je napravljen od Beyond Meat mljevenog mesa te 20 različitih začina iz kombinacije čak 7 raznih turskih receptura. Dok čekamo otvorenje Begs plant based butcherya i delija u Vlaškoj 24, petkom ih možete naći na Dolcu.
Mi smo ovom prilikom isprobali Beg’s chicken katsu spravljen od sushi riže, Beyond Meat panirane piletine, krastavaca, edamera s dodatkom coleslaw salate. Moramo priznati, ovo jelo zbilja ima okus mesa – iako to nije. Riža je savršeno “ljepljiva”, baš kakva treba biti u azijskim jelima, a dašak svježine dodaju krastavci i daikon rotkva.
Broom 44 & Proof 33 by Igor Gudac
Chef Igor Gudac na Dolcu priprema ono po čemu je njegov Broom 44 i najpoznatiji – vrhunsku, zdravu, zanimljivu hranu baziranu na povrću. Ovog se petka uz Broom44 predstavljao i njegov Proof 33 pa su pripremali pizze od kiselog tijesta i to u raznim varijantama – losos, maline i sir, gljive i lardo.
Mi smo isprobali pizzu Margheritu koja nas je namamila svojim neobičnim, ali laganim i ukusnim spojem tijesta, mozzarele, bufale, rajčice, malina i bosiljka. Odličan odabir za lagane ljetne večere, ali i za sve one koji su željni nečeg novog.
Amelie
I šećer dolazi na kraju… Ništa bez ukusnog deserta, pa tako ni mi nismo otišli bez odličnih slastica koje priprema Amelie. U njihovoj ponudi možete pronaći zaista svašta – od cannola, keksića do njihovih signature kolača i torti. Budući da ljetni period zahtjeva ipak nešto laganiju hranu, mi smo se odlučili za cannole od pistacije i kolač od limuna i bosiljka.
Hrskavi cannoli ispunjeni su kremom od pistacije. Ona, iako bogata, savršeno je lagana, a cannoli su taman onaj mali slatki zalogaj kojim ćete zaokružiti večeru na Dolcu. Ako ste, pak, raspoloženi za nešto dekadentnije kolač od limuna i bosiljka je za vas. On je ukrašen jagodama i crumbleom i jako je osvježavajuć. Osjeti se citrus, kao i jagode koje se odlično stapaju s ostalim sastojcima. Uz sve to, krema je lagana i savršeno kisela.
Rezervirajte petke za afterwork druženja na tržnici
Po svemu sudeći PLACe market odličan je izbor za afterwork druženja petkom. Kako se mrak spušta tako se Dolac puni ljudima, stoga što prije dođete, lakše ćete uhvatiti svoje mjesto za stolom. Ako volite finu hranu i casual druženje, i kalendarima rezervirajte petke jer se PLACe održava do 14. 7. svaki sunčani petak, a cijeli grad je pozvan na veliko gourmet druženje na Dolcu.
S obzirom na to da se ponuda iz petka u petak mijenja i nadopunjuje, ne propustite kušati prefine specijalitete koje su osmislili vrhunski chefovi i ugostitelji posebno za ovaj projekt. Cijene se kreću od 6-10 eura, a ponuda je zaista raznolika i sigurni smo kako će vam svaka kućica dati razlog da se petkom uputite jesti na Dolac.
Foto: Sanja Tušek