Već na ulasku na treće izdanje Pizza Festivala, Strossmayerovim trgom širio se primamljiv miris tek pečenih pizza koji je zrak ispunjavao jednako koliko i vibrantna talijanska glazba. Iako je tek bilo podne, ovdje je počinjao pravi party! Zauzeli smo stol u hladu, a ekipa s Ginglebellsa odmah nam je složila svoje nove koktele “Ljeto u čaši”.
Pomno smo istražili ponudu svih kućica i bacile se na degustaciju – a dok smo degustirali delicije sa svih 10 kućica, brojni posjetitelji ispitivali su nas što točno jedemo i koje bismo im kućice preporučili. Bez dvojbe možemo reći kako je jedan od Zagrepčanima omiljenih gastro festivala i ovaj put izazvao jednako zanimanje i znatiželju!
Pizza Festival Zagreb
Vrući proljetni ponedjeljak u Zagrebu je prošao u duhu Italije – na zagrebačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera počelo je treće izdanje Pizza Festivala. Preko 35 pizza, od napuljskih, sicilijanskih i romana pizza, paste i slastice. Od dobro nam poznatih kućica od prošlih godina, pa do debitanata, isprobali smo ponudu baš svih kućica i sastavili detaljan vodič!
Al Dente
Al Dente je i prošle godine slovio za jednu od najpopularnijih kućica na festivalu, s dobrim razlogom. Hit bijela pizza s mortadelom i pistacijama oduševila nas je i ove godine, kao i crvena pizza s pršutom, Grana Padanom i slatko-ljutim medom. Tijesto njihovih pizza nama je najukusnije od svih na festivalu; savršeno je mekano, prozračno, a korice su hrskave!
Poma
Poma food boutique nam i ove godine na festival donosi omiljene sourdough sendviče u neodoljivim kombinacijama. Focaccia pecivo od Kroštule u kombinaciji sa stracciatella sirom, pestom od pistacija, mortadelom, rukolom i Grana Padanom naš je favorit, a u stopu ga prati i roast-beef sendvič. Nismo očekivali ništa manje od genijalnih koktela s potpisom Ivana Karačića, a u ponudi su i kokteli inspirirani pizzom; jedan na bazi bosiljka, jedan na bazi rajčice.
Koktel Šašava Mare sadržava rajčicu, vodku, mezcal i miks cherry pomidora, malina i vina od višanja – varijacija je na Bloody Mary. Basil Mojito varijacija je na klasičan Mojito, a u njihovoj verziji sadrži rum, bosiljak, limetu, mentu i šećerni sirup. A tu je i signature koktel iz zadarskog Picnica, koktel Roza od jagoda na bazi gina!
Pizza Social Club
Pizza Social Club i ove nam godine predstavlja vrhunske pizze poput Biance; Bianca je bijela pizza s kremom od ricote i tartufa, buđolom, fior di latte mozzarellom, grilanim porilukom i tostiranim orasima i nama je baš odlična! Njihova tijesta za svaku pizzu prolaze fermentaciju od 48 sati, a rubovi su hrskavi i “jači” kako bi se pizza lakše jela. U ponudi imaju i odličnu ljetnu pizzu bez mesa, Parmigianu (s patlidžanima, sušenim rajčicama, fior di latte mozzarellom, bosiljkom i parmigianom Reganom).
RougeMarin
RougeMarin ima šest Siciliana pizza inspiriranih gradovima na Siciliji, a za njihove je pizze specifično debelo tijesto pečeno u protvanu. Ističu se Siracusa s kobasicom i medom s chillijem, nama jedna od najboljih pizza na festivalu, te Palermo s rajčicom, mozzarellom, artičokama, sušenim rajčicama, ricottom i maslinovim uljem s češnjakom.
Oui chefs on the wheels
Oui chefs on wheels kućica nam na Pizza Festival donosi drugu stranu Italije, tjestenine, lazanje i slastice! Poznati po tjestenini iz koluta sira, ove godine imaju i bijelu i crvenu pastu, ali i hit lazanje – baby lasagnu! Pasta on wheels favorit nam je odličan Cacio e Pepe s tartufima – naša topla preporuka ako niste raspoloženi za pizzu! U ponudi imaju i dva deserta, talijanske canolle punjene paškom skutom, pistacijama i ušećerenim koricama agruma, a tu je i Rum baba s jagodama.
Pizza Re
Kućica Pizza Re donosi klasične pizze napoletane u pet varijanti, a tijesto za pizzu fermentira čak 48-72 sata. Mekano i lagano tijesto zaista je genijalno, a za pizza favorita smo se odlučili za njihovu signature Re pizzu; pršut, cherry rajčice, rikola, Grana Padano, bosiljak, masline i aceto krema!
Zagyland
Iz Zagorja nam na Pizza Festival stiže Zagyland koji nam je predstavio svoje pizze s konjskim i ždrebećim kobasicama i pršutima. Njihova tijesta prolaze 48-satnu fermentaciju, koriste isključivo talijanska brašna, pelate San Marzano, a konjske kobasice dolaze u pikantnoj i blažoj verziji. Finalni touch čine pepper dropsi u octu i jalapeno papričice te ždrebeći pršut mariniran u pistacijama i kaparima, ističu kako je ovo delikatesa koju vrijedi probati. Ako ste više raspoloženi za riblju pizzu, oni su i jedina kućica na festivalu s pizzom od tune.
Tutto Pasa
Klasične romane u Bread Club sourdough pizza tijestu na festival nam donosi Tutto Passa. Zanimljive kombinacije donose pizza Melon (prosciutto di Parma u kombinaciji s mozzarellom, dinjom i svježim bosiljkom), i vegetarijanska pizza La Primaverile s mariniranim tikvicama, ricota sirom, crnim maslinama i sušenim rajčicama..
Naš je odabir bila i inače zanimljiva ljetna kombinacija slatke dinje i slanog pršuta, pravo osvježenje u ponudi pizza!
Pizza Fritta
Napuljska verzija Calzone prži se u ulju i potpuno je drugačija opcija od svih pizza s ostalih kućica. Punjene su umakom od rajčice, sirom i šunkom. Naučili smo i kako pravilno jesti pizzu fritu; potrebno je prvo otrgnuti vrh kako bi se otpustila para iz nadjeva, a zatim se pizza jede uobičajeno dalje, a svaki zalogaj donosi savršen omjer tijesta i nadjeva.
Gingle bells
Ekipa Ginglebellsa je za Pizza Festival kreirala nove koktele; Basil Smash gin i Basil spritz pjenušac u kombinaciji s bosiljkom, a kao što smo već i spomenuli, nas je oduševio i koktel “Ljeto u čaši”, odnosno Passion Fruit mojito.
Popis svih kućica i dodatne informacije
Radi lakšeg snalaženja na festivalu, još smo jednom popisali sve kućice:
- Al Dente
- Poma
- RougeMarin
- Pizza Social Club
- Oui Chefs on wheels
- Re Pizza
- Tutto Passa
- Zagyland
- Pizza Fritta
- Ginglebells
- Spazione Centrale
Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete svakodnevno doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. svibnja. – 02. lipnja 2024.
Radno vrijeme : pon – pet 12:00 -24:00 / sub – ned 11:00 – 24:00 sata
Ulaz: besplatan
Foto: Sanja Jagatić