Isprobali smo najbolje s PLACe Marketa. Evo što ne smijete propustiti ovog proljeća na Dolcu
Isprobali smo najbolje s PLACe Marketa. Evo što ne smijete propustiti ovog proljeća na Dolcu

Isprobali smo najbolje s PLACe Marketa. Evo što ne smijete propustiti ovog proljeća na Dolcu

Nakon zimske pauze, PLACe Market se vratio i to u punom sjaju. Jedno od najdražih urbanih gastro-događanja ponovno oživljava zagrebački Dolac svakog sunčanog petka, a splitski Pazar subotom, uz odličnu glazbu, vrhunsku klopu i živu atmosferu zbog koje je PLACe postao mnogo više od street food festivala.

Ovo nije event, ovo je doživljaj”, reći će osnivači projekta Sarah Josipović i Jan Jerič i bit će u pravu. Jer PLACe Market zaista jest nešto posebno – spoj lokalne tržnice, autorske gastronomije i opuštenog druženja. Grad, ljudi i jako dobra hrana.

Dolac je, dakle, ponovno oživio, a mi smo obišli štandove, probali najbolje zalogaje i za vas izdvojili favorite koji su nas osvojili.

PLACe market

Redovi koji se isplate

Nema iznenađenja, Al Dente tjestenina i dalje je jedno od najtraženijih mjesta. Red se čeka strpljivo jer su njihove svježe, ručno rađene tjestenine sa sočnim umacima pravi comfort food. A kad se napokon dočeka, vrijedi svake minute.

Pravo iznenađenje ove sezone je Spud Bud Zagreb, gdje smo isprobali njihov chilli con carne spud, pečeni krumpir punjen bogatim, začinjenim nadjevom. Očito je riječ o novom hit štandu za sve ljubitelje krumpira!

Stari favorit je definitivno i štand Institut za burgere by Mate Janković na kojem ne propustite Bacon Cheese smash burger.

PLACe market

Steak za gurmane i Dubai jagode

Za one koji žele dašak luksuza na placu, Meat the King nudi dry aged steak koji je jednostavno savršen. Sočan, precizno pečen i poslužen na način koji biste očekivali u vrhunskom restoranu. Štand Vinkl nas je oduševio s kreativnim twistom na sicilijanski klasik – isprobali smo njihove fine arancine s vrganjima, wasabijem, misom, humusom i dashijem koje su pravi umami hit. Darling & Shegrts nude slasne okruglice od gice, lagani quiche i domaći gin sa sokom od jagode koji se pije opasno lako.

I oni koji preferiraju veganske opcije ne ostaju zakinuti. Biomania prvi put sudjeluje na PLACe Marketu i u ponudi ima jelo Surf & Wok, koje kombinira rižine rezance, kremasti umak od kikirikija i kokosa te bogatstvo sezonskog povrća. Lagano, aromatično i ukusno.

A za desert? Gdje je Jura donosi Dubai jagode s kremom od pistacija i kadaifa koje su slatke i sočne. Nezaobilazna je i Crna Ovca. Njihov sladoled uvijek je savršen, a okusi su toliko bogati i kremasti da ćete poželjeti još.

PLACe Market 2025

Ovdje vas čekaju i brojni drugi vrhunski izlagači poput Noela, Soi fusiona, Thai Thaia, Rougemarina, Dante tapas bara, Francuskih delicija, Cunamija, Oui chefa, Falafel Etc., gastro blogera Vedrana Boškovića, Piene, Makamane, kao i Lari & Penati.

PLACe Market još jednom dokazuje zašto ga svi toliko volimo. Ne radi se tu samo o hrani, iako je izvrsna i raznolika, nego o doživljaju, energiji i druženju. Ako već niste, petak rezervirajte za Dolac, dođite gladni i otvoreni za nova gastro otkrića. U Splitu je prvo izdanje subota, 19. travnja, a zatim, ako vrijeme dopusti, i svaka sljedeća sunčana subota.

Foto: Promo, Sanja Tušek, Journal

Učitati još
Zatvori