Lucija Bilandžić Matić: Fine pizze koje ćete poželjeti isprobati već danas
Lucija Bilandžić Matić: Fine pizze koje ćete poželjeti isprobati već danas

Lucija Bilandžić Matić: Fine pizze koje
ćete poželjeti isprobati već danas

Pizza je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela na svijetu. Jedemo ju u restoranima, pripremamo ju kod kuće, možemo ju pronaći u pekarama i na gotovo svakom koraku. Zbog lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti spravljanja, pizza je omiljeni izbor kad su u pitanju razni partyji, proslave i druženja.

Ona prava dolazi iz talijanskog gradića Napulja, ali do danas ne samo da se proširila cijelom planetom, već razne države i gradovi imaju svoje verzije i interpretacije omiljenog jela. Koriste se različite namirnice, tijesto je različitih debljina, pizze se peku u različitim posudama, a tu su još i poneke skrivene tajne za pripremu pravih pizza za neko područje.

Ako se odlučite pizzu raditi kod kuće, važno je samo pripremiti dobro tijesto, a s nadjevima se možete igrati kako god vama odgovara. Nećemo pričati ni o količinama sastojaka jer svatko ima svoju ideju savršene pizze pa pustite mašti na volju.

Ako vam pak nedostaje ideja, Lucija Bilandžić Matić u nastavku donosi recepte za dvije pizze koje ćete sigurno poželjeti isprobati idući put kad vam društvo dolazi na druženje. A možete ih pripremiti već danas za večeru 🙂

Sastojci za tijesto za 2 pizze:

  • 250 gr brašna za dizano tijesto
  • 140 ml vode
  • žličica maslinovog ulja
  • malo soli

Umijesite sve sastojke za tijesto dok ne dobijete mekano tijesto (cca 3 min), poravnajte ga i pobrašnite s obje strane. Razvucite tijesto rukom ili za tanku pizzu razvaljajte valjkom.

Pizza prosciutto cotto, šparoge, umak od maslina i rajčica

Sastojci:

  • umak od rajčice i taggiasca maslina (pasata + narezane masline + malo origana)
  • zlatni šampinjoni
  • cherry rajčice
  • šparoge
  • prosciutto cotto (kuhani pršut)
  • stracciatella

Postupak:

Razmažite umak od rajčice i maslina, dodajte gljive, rajčice i šparoge. Pokapajte maslinovim uljem i pecite na prethodno zagrijanom pekaču za pizzu na najdonjoj rešetki u pećnici na 230 stupnjeva 10ak min, ovisno kako vam pećnica radi. Na vruću pizzu dodajte kuhani pršut i stracciatellu te odmah poslužite.

Pizza mortadela, straciatella, koromač, pesto od pistacija

Sastojci:

  • pesto od pistacija
  • koromač
  • mladi luk
  • stracciatella
  • mortadella

Postupak:

Razmažite pesto od pistacija, dodajte na tanko narezani koromač i mladi luk narezan na kolute. Pokapajte maslinovim uljem i pecite na prethodno zagrijanom pekaču za pizzu na najdonjoj rešetki u pećnici na 230 stupnjeva 10ak min, ovisno kako vam pećnica radi. Na vruću pizzu stavite mortadellu i stracciatellu, a po želji dodajte još malo pesta od pistacija.

Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača. 

Foto: Mateja Vrčković

Učitati još
Zatvori