Pizza Shango je neočekivana gastro adresa u Zagrebu: Probajte bijele pizze i one s fermentiranim povrćem
Pizza Shango je neočekivana gastro adresa u Zagrebu: Probajte bijele pizze i one s fermentiranim povrćem

Pizza Shango je neočekivana gastro adresa u Zagrebu: Probajte bijele pizze i one s fermentiranim povrćem

Kada smo čuli da je na zagrebačkom Svetom Duhu otvorena mala pizzerija s odličnim pizzama, nismo puno čekali. Dogovorili smo naš posjet odmah u vrijeme otvaranja, prije nego krene gužva, baš kako bismo vlasnika u miru ulovili za razgovor. Stigli smo u vrlo prometnu Krčelićevu ulicu, gdje se na broju 30 smjestila Pizza Shango.

Pizza, kao najpopularnije jelo na svijetu (a i nama jedno od omiljenih), u zadnjih je nekoliko godina u Zagrebu doživjela revoluciju. Poželjna su prozračna tijesta, duge fermentacije i pažljivo odabrane namirnice. Sve to i još puno zanimljivih detalja na koje ova ekipa pizza entuzijasta jako pazi, zaslužni su za velike gužve samo mjesec dana od otvorenja.

Shango pizza

Pizza Shango

U malom prostoru, uz veliku peć i open kitchen koncept, nalaze se tek dva stola. Pizzu možete pokupiti i uzeti za van, a ako želite sjesti, stol morate rezervirati na vrijeme. Nemojte očekivati koncept fancy pizzerije – ovdje ćete pizzu pojesti iz kutije, a piće popiti iz bočica ili jednokratnih čaša, ali cijeli experience je zato zanimljiviji nego u većini pizzerija u gradu.

Ovdje možete iz neposredne blizine promatrati cijeli proces, od oblikovanja tijesta, dodavanja svih sastojaka do pečenja pizze, ali i razgovarati s ekipom koja će svoju ljubav prema pizzi i vrhunskim namirnicama rado dijeliti s vama.

Vlasnik Pizze Shango, inače hrvatski redatelj, Tomislav Šango, velik je pizza entuzijast. Ispričao nam je kako je oko sebe okupio tim mladih i kreativnih ljudi podjednako zaljubljenih u proces stvaranja pizze. On je zadužen za tijesto koje prolazi 48-satnu fermentaciju, a onda prođe još 12-24 sata dok ne uđe u peć. Cilj je da tijesto bude lagano i probavljivo, a mi možemo potvrditi da je bilo upravo takvo! Dajemo malo zdraviju alternativu pizzama koje su na tržištu – priča nam Šango.

Shango pizza
Shango pizza

Osim fermentacije tijesta, fermentiraju i povrće koje u raznim kombinacijama koriste na pizzama.

Bavim se fermentacijama već 8 godina. Od zdravih namirnica radimo još zdravije. Mislim da smo prvi koji smo uveli taj probiotik moment u ovu priču.

Za sada imaju fermentiranu rajčicu, takozvanu talijansku žardinjeru (miks povrća), češnjak, luk, a eksperimentiraju i sa smokvama u medu. Fermentirano povrće koje smo probali na pizzama je toliko dobro da ozbiljno razmišljamo i sami početi fermentirati.

Teško je odabrati samo jednu

U ponudi pizza ima toliko neobičnih kombinacija koje zvuče predobro, da nije lagano odabrati samo jednu. Mi smo za početak odabrali Vepar Tartuf, pizzu s mortadelom od vepra s tartufima na koju ide i odlična krema od riccote i tartufa, indijski oraščići, gljive, Fior di Late, Kalamata masline, Chiavalon mlado maslinovo ulje.

Iduća pizza koju smo probali bila je Marinara, s njihovim laktofermentiranim Cherry rajčicama koje su bile savršeno slatkasto-kiselkaste, kao i preukusan laktofermentiran češnjak. Na pizzu ide i Chiavalon mlado maslinovo ulje i origano. Najjednostavniji sastojci, a izvrsni okusi! Pizza Pesto s pršutom, miješanim cherry rajčicama, Grana Padanom i acetom i pesto kremom jedna je od klasičnijih kombinacija – na kojoj pak kvaliteta namirnica posebno dolazi do izražaja.

Na meniju su i još neki primamljivi nazivi koje smo ostavili za idući put; Cinque formaggi, Quattro pomodoro i Quatro špek te ‘Nduja pikante.

Shango pizza
Shango pizza
Shango pizza
Shango pizza

Naš favorit: Guancia

Zadnja pizza koju smo probali bila je Guancia, jednostavno ju nismo mogli prestati jesti. Krema od riccote, Grana Padano, stracciatella, Guanciale i čvarci od Guanciale s Chiavalon mladim maslinovim uljem. Čvarci na bijeloj pizzi nisu nešto što bi nam ikada palo na pamet kada bismo razmišljali o savršenoj pizzi, ali ovo je zbilja dobitna kombinacija. Čvarci su blago slatki, a njihov crunchy moment zarazan je poput najfinijih keksića.

Iako smo kao favorit odabrali ovu pizzu, svakako uz nju uzmite i neku s fermentiranim povrćem – ipak su po tome ovdje jedinstveni!

Shango pizza
Shango pizza

Đačke pizze

Jako nam je simpatično bilo vidjeti da nude i Đačke pizze, po cijeni od samo 2,5 eura. U ponudi su Margherita i Vesuvio za koje također koriste San Marzano DOP i Fior di Latte – vidjeli smo kako mali školarci dolaze po svoje gablece i to nas je posebno osvojilo kod ovog mjesta.

Spoj najboljih hrvatskih i talijanskih namirnica

Za pizze koriste probrane talijanske namirnice poput brašna, rajčica San Marzano i mozzarelle, dok brojne zanimljive sastojke nabavljaju iz raznih dijelova Hrvatske. Origano tako dolazi s Visa, poznato Chiavalon mlado maslinovo ulje iz Istre, od malog OPG-a Wind Hill nabavljaju ocat i aceto, čiji ocat od kruške posebno hvale.

Voće i povrće dobivaju od jednog lokalnog OPG-a, a u Kutini imaju i svoj OPG s posađenih preko 3000 borovnica. Tamo je u planu posaditi i nekoliko sorti cherry rajčica, a na proljeće, kada dođe sezona borovnica, u planu su i velike “egzibicije” s borovnicama, novi deserti…

Shango pizza

Ljudi dolaze iz cijelog grada, jako nam je drago da i u ovim skromnim uvjetima možemo ugostiti ljude. San je imati Chef’s Table moment, veliki šank sa stolcima, da gosti dobivaju baš za njih rađen meni. Za sada ostajemo skromni, pa ćemo vidjeti kako će se priča razvijati.

Veliki planovi za proljeće: Terasa i biodinamička vina

Osim pizza nude i focaccie, talijanske sendviče u pizza tijestu, a od slastica nude tiramisu i Rum Babu. Mi smo uz razgovor popili jako finu kombuchu, a saznali smo kako će od proljeća, kada otvore terasu s 4-5 stolova, u ponudu doći i prirodna vina. Vlasnik se i sam godinama bavi vinima, pa ga posebno veseli uvesti proširiti ponudu. Za sada je vino kuće Miloš Plavac, također vino iz ekoloških vinograda s Pelješca.

 

Shango pizza

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori