Novi život gablaone na Zelenom valu: Martin i Vani goste hrane domaćim obrocima i dobrom atmosferom
Novi život gablaone na Zelenom valu: Martin i Vani goste hrane domaćim obrocima i dobrom atmosferom

Novi život gablaone na Zelenom valu: Martin i Vani goste hrane domaćim obrocima i dobrom atmosferom

Domaća kuhinja, ugodna atmosfera i dobra usluga stvaraju dobitnu kombinaciju. Dokaz je Pithos. Iako nije riječ o novom imenu na zagrebačkoj gastronomskoj sceni, dolaskom novih vlasnika – Martina Reljanovića i Vanija Peševskog – restoran je doživio pravo osvježenje. Ova dva prijatelja udahnula su Pithosu novu energiju, a njihova vizija, utemeljena na ljubavi prema hrani i jednostavnim životnim užicima, prirodno se prenijela na ovaj mali kutak Zagreba.

Martin, morski biolog i privatni kuhar, te Vani, dugogodišnji ugostitelj, spojili su znanje i iskustvo, donoseći u Pithos nepretencioznu, ali promišljenu kuhinju. Njihov cilj nije samo ponuditi hranu – žele stvoriti doživljaj koji podsjeća na obiteljsku trpezu, na onaj osjećaj topline kad sjednete za stol i opustite se uz dobro društvo i još bolji obrok. U Pithosu možete kušati sve od domaćih variva do pašticade, uz čašu pomno biranog vina i kolač na kraju obroka koji miriše na djetinjstvo. Ne zaboravimo – i najdomaćiji doručak u gradu!

Pithos restoran

Snaga domaće kuhinje

Njihova priča počela je sasvim spontano, zahvaljujući slučajnom susretu na adventskom sajmu, što ih je dovelo do toga da udruže snage i preuzmu Pithos. I kao što Martin voli reći: Pojavio se Vani, pojavio se Pithos, i to je bila ljubav na prvi gablec. Osim domaćih okusa, ovdje je i interijer posebno zanimljiv – Napulj ovdje susreće Barcelonu i stari Zagreb i stvara se posebna atmosfera. Razgovarali smo s Martinom i Vanijem i pitali ih kako je sve počelo, zašto vjeruju u snagu domaće kuhinje i kakve planove imaju za budućnost Pithosa.

  • Što vas je najviše privuklo projektu Pithos?

Martin: Vani mi se pojavio jedan dan sa svojom (milijuntom) idejom do sada, haha, da preuzmemo Pithos koji je bio pred zatvaranjem i nastavimo tradiciju dugu 15 godina, a između ostalog da imamo gdje nahraniti svoje klince i sebe. Kao i sa svim dobrim kombinacijama – sve se dogodilo organski, iako su godine rada, interesa i truda s obe strane prethodile tom trenutku. Pithos je taman bio u procesu tranzicije, a mi smo se zaljubili u vibe i jednostavno nismo imali izbora. Privukla nas je veličina lokala – nekako nam je baš bila taman – ni prevelika ni premala.

  • Kako to da ste odlučili zadržati ime staro ime restorana?

Vani: Nismo se htjeli praviti pametni u stilu: došle nove gazde i sada mijenjaju sve. Htjeli smo nastaviti ono što već postoji i što je dobro, samo malo bolje. Pithos je inače grčka riječ za keramičku posudu koju su Stari Grci upotrebljavali za spremanje zaliha ulja, vina, žita i dr. Nama se sviđa jer podsjeća na pite koje inače imamo u ponudi. Izmislili smo komunikaciju koja se rimuje s Pithos pa tako Pithos ima Mnogos gablecos za sve! Varivos, pohanos, grahos, štrudlos, rakijos… 

Ovdje nikad nije dosadno!

  • Pithos je poznat po jednostavnoj, domaćoj kuhinji. Kako biste opisali filozofiju vaše kuhinje i koje su ključne vrijednosti koje želite prenijeti kroz hranu?

Martin: Ključne vrijednosti su da sve što kuhamo bude kao da je nečija baka skuhala. Tako i je u našoj kuhinji s jednom divnom kuharicom i bakom Dankom, i njenom pomoćnicom Martom. Sve u našoj ponudi je sve domaće i napravljeno od kvalitetnih namirnica, što gosti koji dolaze redovno jako cijene.

Pithos svakodnevno nudi tri različita domaća jela pripremljena od svježih, lokalnih namirnica, uključujući vlastiti pečeni kruh, pite, štrudle i baklavu. Smišljamo menije vođeni time da uvijek budu raznoliki, zdravi i sezonski. Većina naših gostiju, kao i mi sami, jedu tu svaki dan i zato radimo različite jelovnike na dnevnoj bazi. To znači da u Pithosu nikad nećete pojesti isto jelo ponedjeljkom i nikad vam neće biti dosadno.

Kao kod kuće

  • Spominjete da se trudite očuvati osjećaj domaće atmosfere. Kako postižete taj balans između ležernosti i visokih standarda usluge?

Vani: Od početka poslovanja trudimo se imati jako dobro posloženu administraciju, procese i tim. S posloženim poslovanjem i dobrim temeljima u zaleđu možemo biti opušteni. Vjerujemo da je ključ u stvaranju ugodne atmosfere da se gosti osjećaju opušteno, dok im mi istovremeno pružamo vrhunsku uslugu. Svaki član osoblja je obučеn da bude prijateljski nastrojen i pristupačan, što omogućava gostima da se osjećaju kao kod kuće. Ipak, ne radimo kompromise kada je riječ o kvaliteti hrane i usluge. Domaću atmosferu postižemo kroz domaću hranu – domaća variva, domaći kruh, pite i štrudle, interijer – Inker Zaprešić tanjure i neočekivane detalje, odnos prema gostima – iskren i pristupačan i ostale detalje kroz koje pokazujemo koliko volimo to mjesto.

Pithos je mjesto za sve. Želimo da se ljudi svih dobnih skupina i svjetonazora ovdje osjećaju opušteno i kao kod kuće u dnevnom boravku. Hranimo goste i dobrom hranom i dobrom atmosferom.

  • Koja su vaša omiljena jela na jelovniku i kako birate što će se svakodnevno naći u ponudi? Možete li nam izdvojiti neko jelo koje smatrate posebno autentičnim za Pithos? 

Vani: Ja ću odgovoriti na ovo pitanje jer Martin slaže jelovnik pa da ne bude pristrano. Nešto što najviše cijenim ovdje su variva! Rekao bih da je to ujedno i najautentičnije jelo Pithosa. Konačno se ne moram mučiti i klincima smišljati i kuhati zdravu hranu kad je imamo ovdje. Pored toga obožavam pašticadu, juneće obraze u vinu, ali i retro bolonjez.  Na kraju dana obavezno ponesem kući i poneku štrudlu da se nađe kad padne šećer.

  •  Martin, vi ste po struci morski biolog, dok Vani dolazi iz ugostiteljstva. Kako se vaša različita iskustva i stručnosti nadopunjuju u vođenju restorana?

Martin: Od sudjelovanja na showu ‘Kuhan i Pečen’ 2019. sam odlučio svoju strast prema kuhanju shvaćati ozbiljnije, pa sam u međuvremenu kuhao na raznim privatnim angažmanima. Moje iskustvo u kuhinji i u organizaciji zajedno s Vanijevim ludim pristupom u ugostiteljstvu, savršeno se dopunjuju. Najbitnije od svega je da smo iskreni prijatelji i da smo si međusobna podrška uvijek – takva energija se onda i osjeti.

Skladan spoj nespojivog

  • Pithos je mjesto gdje se spajaju različite kulinarske i kulturne inspiracije – od Napulja i Barcelone do starog Zagreba. Kako ste oblikovali interijer i atmosferu lokala da odražava te različite utjecaje?

Martin: Spajamo Zagrebačku i generalno Hrvatsku tradicionalnu kuhinju s uređenjem i energijom Barcelone i Napulja. Imamo malo pomaknutu komunikaciju na Instagramu, a s gostima pristojnu, odličnu indie pop muziku,, Planet Zagreb Pithos uniforme na kolegama i Maradonu na zidu – tako da stvarno spajamo nespojivo. Ali najbitnije je da se ljudi u Pithosu osjećaju dobrodošlo i opušteno. Neki dan nam je jedan gost rekao da se po malim detaljima vidi da je vlasnicima stalo i da vode posao s ljubavlju. To nam je nekako cilj.

  • U planu vam je i uvođenje dostave? Koje su vaše buduće ambicije za restoran i planirate li dodatne novitete u ponudi ili usluzi?

Martin: S Woltom krećemo za dvadesetak dana. Imat ćemo u ponudi FAMILY pack gdje ćete za sasvim pristojan iznos moći naručiti ručak za cijelu obitelj. Pripremit ćemo ga na način da ga možete podgrijati čak i nakon dan dva, a da obrok bude čak i bolji. Uskoro će naši gosti moći uživati i kod kuće s domaćom hranom iz Pithosa kada nemaju vremena za nabavu-pripremu-kuhanje… Nedavno smo uveli doručak koji nam je sveden na vruće domaće pite i OPG jogurt te tako neke domaće stvari kojim se izdvajamo u moru poširanih jaja, avokada i pekara.

Dodatne informacije:

Lokacija: Žerjavićeva 7, Zagreb

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka, od 9 do 17 h

Telefon: 01 4854 382

Web stranica: pithos.hr

Instagram: @pithos_hometown_food

Učitati još
Zatvori