Prošećete li tržnicom, možete primijetiti kako se sezone pojedinog voća i povrća pomiču na sve ranije, a kumice će vam reći kako sezone kakve smo nekad poznavali – više ne postoje. Ove su se godine tako malo ranije pojavile i prve domaće trešnje! Crvene, slatke i sočne, toliko ukusne da je teško stati jednom kada ih počnete jesti! Ovo mnogima omiljeno voće prepuno je antioksidansa i vitamina, a volimo ih svježe, u smoothiejima i desertima – baš kao i jagode.
Danas vam donosimo recept za prefinu, sočnu pitu od jagoda i trešanja! Bilo da ju poslužujete kao desert nakon ručka, ili pak pozovete goste na kavu i kolače, ova će svježa, sezonska pita osvojiti sve prisutne!
Pita od jagoda i trešanja
Sastojci za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 200 g maslaca
- 50 g šećera
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 250 g svježih trešanja (bez koštica)
- 200 g svježih jagoda
- 2 žlice limunovog soka
- 3 žlice šećera
- 1 vanillin šećer
- 2 žlice gustina
Postupak:
Trešnje i jagode operite, očistite i prepolovite/narežite na manje komade. Trešnje i pola jagoda stavite u lonac sa šećerom i limunovim sokom na laganu vatru. Kuhajte nekoliko minuta dok voće ne pusti sok, zatim izvadite voće i u sok umiješajte gustin. Kuhajte par minuta dok se ne zgusne, pa u smjesu vratite kuhano voće te dodajte drugu polovicu jagoda, one svježe.
Sve sastojke za tijesto umijesite rukama, pa ostavite da odstoji u hladnjaku barem 1h. Zagrijte pećnicu na 200. Tijesto podijelite na dva dijela te razvaljajte. Kalup premažite maslacem, pa ga obložite jednom polovicom tijesta i pecite 10-ak minuta na 180. Na lagano pečeno tijesto dodajte voćni nadjev. Drugu polovicu tijesta izrežite u široke trake pa ih slažite na nadjev. Pitu pecite još 20-25 min na 180, odnosno dok ne poprimi lijepu boju i počne jako mirisati! Kada se pita malo ohladi, pospite ju šećerom u prahu. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije!
Foto: Pexels, Unsplash