Za maslac od kikirikija svi su čuli. Ovaj fini namaz cijeli svijet je brzo zavolio, a dolazi iz Amerike gdje se najčešće konzumira u poznatom sendviču ‘peanut butter and jelly’. Zbog bogatog okusa i svestranog karaktera postao je glavna zvijezda svih recepata. Dodaje se u glavna jela, za doručak, smoothieje i naravno kolače.
Svi dobro znamo da nakon ručka često nastupi onaj poslijepodnevni blues i pad energije kad se osjećamo pospano. Posegnuti za šalicom kofeina dobra je ideja, pa zašto od toga ne biste napravili novi ritual uz pitu s maslacem od kikirikija? Za nju ne trebate paliti pećnicu, a maslac osim što daje kremastu teksturu osvojit će vas rapsodijom okusa s orašastom notom. Cosy kolač za hladne dane nikada nije bio ukusniji i jednostavniji.
Pita s maslacem od kikirikija
Sastojci za kremu:
- 180g Mascarpone sira
- 1/3 šalice šećera u prahu
- 1/2 šalice maslaca od kikirikija
- 2.5 šalice vrhnja za šlag
Sastojci za crust:
- 2 šalice Petit beurre keksa
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 6 žlica kokosovog ulja ili maslaca (rastopljenog)
**po želji 3 žlice kakaa za kolače
Upute:
Mikserom sjedinite Mascarpone sir i šećer u prahu. Isperite mikser te istucite vrhnje za šlag u čvrsti snijeg. Na laganoj vatri zagrijati maslac od kikirikija da omekša i postane gotovo tekuć pa sve izmiješajte u zdjeli skupa. Za crust u posebnoj zdjeli drvenom kuhačom izmiješajte sve sastojke, a kakao dodajte po želji. Utisnite dobro u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Sipajte smjesu i stavite u hladnjak na 3 do 4 sata. Po želji ukrasite svježim kikirikijem, voćem ili rastopljenom tamnom čokoladom.
Foto: Instagram