View this post on Instagram
#senzaglutine #glutenfreefood #glutenfree #homebaked #greenpie #celiakia #glutenfreerecipes
A post shared by Ankica Ostojic (@bezglutenski_recepti_s_porukom) on
Pita je mnogima omiljena delicija baš u ovim jesensko-zimskim mjesecima. Iako se jede tijekom cijele godine u raznim varijantama, ona napravljena od sezonskih namirnica s razlogom je najukusnija. Tržnice su prepune svježih jesenskih plodova stoga je idealno vrijeme za eksperimentiranje s dobro poznatim receptima na malo drugačiji način. Pispilita je laki zeleni obrok koji nakon napornog radnog dana pruža ‘feel good’ osjećaj na tanjuru. Grčka pita sa špinatom i feta sirom odličan je izbor za bezmesni dan, brzu večeru ili jednostavno dobar uravnoteženi obrok. Može se pripremati i s nekim drugim zelenim lisnatim povrćem, a originalna pispilita iz Grčke kuhinje čeka vas u receptu u nastavku.
Pispilita – zelena pita bez kora i tijesta
Grčka je omiljena ljetna turistička destinacija zbog divne prirode, bogate povijesti, kulturnog nasljeđa ali i mediteranske kuhinje. Povijest grčke kuhinje seže daleko u prošlost, a smatra se da je prvu kuharicu na svijetu napisao Archestratos oko 300.-e godine prije nove ere. Grčke specijalitete mnogi vole i rado pripremaju kod kuće jer su iznimno jednostavni. Za neke od najpoznatijih delicija potrebno vam je tek nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Recepti su nezamislivi bez svježeg povrća i začina, maslinovog ulja i najfinijih sireva koji stvaraju zdrave obroke opojnih mirisa. Pite na kakve smo navikli, spremaju se s kupljenim korama ili domaće rađenim tijestom, no za ovaj recept neće vam trebati niti jedno od toga, pa će u pispilita deliciji uživati i oni koji paze na liniju.
Recept za laganu večeru
Sastojci:
- 1kg svježeg špinata
- 2 velika poriluka
- šalica svježeg peršina
- 3 žlice sjeckane svježe mente
- 1 šalica maslinovog ulja
- 2 šalice palente
- 300g feta sira
- 2 šalice mlijeka
- 1 šalica vode
- 1 žlica soli
- 1/3 žličice papra
- 2 jaja
**brokula, kelj, zelene masline ili mahune po želji
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Špinat, poriluk, peršin i mentu isperite te narežite na veće komade, a potom stavite u cjedilo i dobro posolite. Masirajte povrće barem 5 minuta kako bi omekšalo. U veliku zdjelu stavite pola šalice maslinovog ulja, jednu šalicu palente, prstima usitnjen feta sir i povrće te dobro promiješajte. U lončiću skuhajte palentu u ostatku mlijeka, a zatim umiješajte sol i papar. Na lim stavite papir za pečenje te ravnomjerno sipajte pola količine palente, zatim dodajte smjesu s povrćem i na vrh ostatak palente koja bi trebala biti nešto gušća od smjese za palačinke. U zdjelici vilicom istucite dva jaja i ostatak maslinovog ulja te izlijte na pitu, pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva. Prije rezanja, pustite da se ohladi barem 10 minuta.
Foto: Instagram