

Uoči jednog od najraskošnijih vinskih događanja u regiji PINK DAY donosimo vam razgovor s posebnom gošćom koja dolazi ravno iz srca Provanse: Nathalie Pouzalgues, renomiranom francuskom enologinjom i vodećom svjetskom stručnjakinjom za rosé vina.
Nathalie dolazi iz Le Centre du Rosé, jedinog instituta na svijetu posvećenog isključivo istraživanju rosé vina. Sa zavidnom karijerom u vinarskom sektoru – uključujući ulogu tehničke direktorice u Côtes de Provence i dugogodišnji istraživački rad na području senzorne analize vina – Nathalie u Zagreb stiže 24. travnja kako bi održala stručne radionice, među ostalim i onu u Pupitresu, ali i na samom festivalu.
PINK DAY Zagreb 2025, 12. izdanje ovog omiljenog vinskog festivala, održava se u subotu, 26. travnja (program pogledajte ovdje), već tradicionalno u prostoru Laube – kuće za ljude i umjetnost.
U nastavku otkrivamo kako je Nathalie otkrila čari roséa, što najviše voli kod ovog vina, s kakvim izazovima se suočavaju proizvođači u eri klimatskih promjena – i zašto rosé više nije samo “ljetno vino”.

Zabavno, neobično, pristupačno i druželjubivo vino
- Vaša karijera je impresivna i vrlo specifična. Kako ste se odlučili posvetiti isključivo rosé vinima i što vas kod njih najviše fascinira?
Na početku karijere nisam namjerno odabrala rad s rosé vinima. Prihvatila sam ponudu za posao u Provansi, najprije u vinskom sindikatu Côtes de Provence, a zatim u istraživačkom centru za rosé vina. Tu je započela moja avantura. Zaljubila sam se u Provansu i njezina vinorodna područja, i poželjela sam dublje upoznati ova vina – ili bolje rečeno, ova brojna lica rosé vina – te pridonijeti njihovom razvoju.
Rosé je zabavno, neobično, pristupačno i druželjubivo vino koje dolazi u mnogo nijansi, baš kao i njegova ružičasta boja. Uz to, riječ je o inovativnom vinu o kojem se do tada malo istraživalo. Pružalo je brojne prilike za znanstveni rad – i još uvijek ih pruža. Naš je cilj pomoći vinarima u Provansi da unaprijede svoja rosé vina, ali i vinarima iz drugih francuskih regija te iz drugih zemalja, poput Hrvatske.

Najveći mit
- Rosé vina često se doživljavaju kao “lagana” ili isključivo ljetna vina, a vi ih proučavate s ozbiljnim znanstvenim pristupom. Koji su najveći mitovi o rosé vinima koje biste željeli razbiti?
Rosé vina pružaju širok spektar boja, aroma i okusa. Nisu sva rosé vina lagana, neka od njih savršeno prate vrhunske obroke, a neka se mogu i odležavati. Najveći mit koji bih voljela razbiti je da je rosé samo za proljeće i ljeto. Istina je da se rosé može uživati tijekom cijele godine – i u jesen, i zimi. Ova vina izvrsno prate suvremene prehrambene navike: laganije obroke, druženja izvan formalnih okvira, globalnu kuhinju i tzv. “aperitiv večere” koje naglašavaju ono što rosé zapravo i jest – vino za dijeljenje i uživanje u društvu.

Kako izgleda budućnost?
- Kako vidite budućnost rosé vina – hoće li se trend nastaviti i što potrošači mogu očekivati u narednom desetljeću?
To je teško pitanje. Kao optimistkinja, vjerujem da rosé vina imaju svijetlu budućnost. Njihov razvoj će, međutim, u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko će se uspješno prilagoditi klimatskim promjenama i društvenim transformacijama.
Kad je riječ o klimatskim promjenama: Ključ je u terroiru – a “filteri” kroz koje se on izražava su sorte grožđa, način uzgoja vinove loze i prilagođene metode vinifikacije. Rosé će se morati prilagoditi, primjerice, korištenjem sorti otpornijih na sušu, sadnjom vinove loze u hladu ili ispod mreža za zaštitu od sunca. U podrumu će se primjenjivati tehnike koje smanjuju alkohol u vinu i povećavaju kiselost, kako bi se zadržala svježina i ravnoteža roséa kakvu poznajemo danas.

Kad je riječ o društvenim promjenama: Trenutačno provodimo istraživanja o očekivanjima potrošača te proučavamo i stabilnost rosé vina tijekom vremena. Još uvijek nemamo dovoljno rezultata da bismo donijeli konačne zaključke. Rosé je zanimljiv jer balansira između svijeta “ozbiljnih” vina poput crvenih i bijelih, i ležernijih pića poput piva ili gaziranih napitaka. Rosé mora zadržati tu svoju kreativnost i kvalitetu kako bi i dalje osvajao nove generacije ljubitelja vina.
Foto: Unsplash i privatna arhiva